Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak azt mondta: „Vlagyimir Putyin orosz elnök bölcs és művelt nemzetközi szereplő, ezért nem reagál Joe Biden amerikai elnök róla tett megengedhetetlen kijelentéseire”. Percről percre tudósításunk itt olvasható.

„Elnökünk nagyon bölcs, előrelátó és művelt nemzetközi szereplő és az Oroszországi Föderáció vezetője” - mondta a szóvivő, amikor arról kérdezték, miért nem reagált Putyin arra, hogy Biden háborús bűnösnek nevezte őt.

Biden úr ilyen kijelentései teljesen megengedhetetlenek, elfogadhatatlanok, megbocsáthatatlanok

- mondta Peszkov.

Vlagyimir PutyinForrás: Getty Images/Mikhail Svetlov

A szóvivő szerint olyan állam vezetőjének, amely sok évig világszerte bombázta az embereket, amely Hirosimában és Nagaszakiban értelmetlenül dobott le atombombát a már legyőzött Japánra, egyáltalán nincs joga ilyen szavakat mondani.

Ez a mi mély meggyőződésünk

- tette hozzá.

Joe Biden újságírói kérdésre válaszolva szerdán azt mondta, hogy Putyint háborús bűnösnek tartja.

Szinte napra pontosan egy évvel korábban, 2021. március 17-én

az amerikai elnök igenlő választ adott arra a kérdésre, hogy "gyilkosnak" tartja-e az orosz államfőt.

Az orosz elnök szerint amerikai hivatali partnere utóbb felhívta őt és tisztázták a dolgot. Putyin azt mondta, hogy kielégítette a Biden által adott magyarázat.

Joe BidenForrás: AFP/Brendan Smialowski

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bejelentette, hogy az orosz külügyminisztérium külön rovatot indít a honlapján az amerikai és a brit háborús bűncselekmények bemutatására.

Külön rovatban mutatja be az orosz külügy honlapja az amerikai és a brit háborús bűncselekményeket

Zaharova és a Kreml szóvivője egyaránt elfogultsággal és dezinformációval vádolta meg a nyugati sajtót a Moszkva által "különleges hadműveletként" emlegetett háborúval kapcsolatban. Mindketten felhívták a figyelmet arra, hogy a La Stampa című olasz lap a címlapfotóját, amelyen a Donyeck belvárosa elleni hétfői ukrán rakétacsapás áldozatai, valamint gyászolók és mentők láthatók,

azzal a képaláírással látta el, hogy "Kijevet az utolsó ostrom fenyegeti". Peszkov "szörnyű hamisítványt", Zaharova "cinizmust" emlegetett.

A külügyi szóvivő egyébként szerdai sajtóértekezletén azt mondta, hogy a háborúnak nem célja az ukrán államiság megsemmisítése. Arra figyelmeztetett, hogy

az Ukrajnába irányuló amerikai fegyverszállítások nem hozzák el a békét, hanem destabilizáló tényezővé válnak és veszélyes következményekkel járhatnak.

Megerősítette, hogy videókonferencia formátumban folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások. Mint mondta, ezek katonai, politikai és humanitárius síkon folynak.

Kijev március 17-énForrás: AFP/Fadel Senna

Kifejezte reményét, hogy Kijev felismeri: elkerülhetetlen feladat békésen megoldani Ukrajna demilitarizálását és "nácitlanítását", valamint az ország semleges státusának biztosítását.

Minél előbb megértik ezt a kijevi rezsim képviselői, annál hamarabb véget ér a különleges hadművelet

- fogalmazott a külügyi szóvivő.

A Maia Sandu moldovai elnök által megfogalmazott követeléssel kapcsolatban, hogy Moszkva vonja ki a csapatait a Dnyeszter folyó bal partjáról, Zaharova emlékeztetett rá, hogy az orosz "korlátozott létszámú kontingens" a Dnyeszter menti fegyveres konfliktus békés rendezésének elveiről szóló, 1992. július 21-én aláírt egyezmény értelmében békefenntartói minőségben tartózkodik a területen. Emellett pedig három évtizede őrzi a szovjet korszak óta a régióban maradt, 20 ezer tonnányi készletet tartalmazó lőszerraktárakat.

Az orosz diplomata rámutatott, hogy az orosz csapatkivonás a Dnyeszter menti konfliktusról szóló megállapodástól függ, amelynek elérése nem utolsósorban Chisinaun múlik.