Mint ismert, a 2020-as amerikai elnökválasztási kampány hajrájában a New York Post terjedelmes cikket közölt a Biden család korrupciós ügyeiről. Úgy derült ki, hogy a drogfüggő Hunter Biden, az (akkor még) elnökjelölt fia, egy delaware-i  szervizben felejtette a laptopját, amelynek a tartalmát látva a tulajdonos átadta a sajtónak és a hatóságoknak. A feltárt botrányos ügyek döntő mértékben befolyásolhatták volna az elnökválasztás kimenetelét, azonban a közösségi oldalak a baloldali sajtóval és a demokratákkal összefogva maximális cenzúrát rendeltek el az ügyről, így az nem juthatott el a széles nyilvánossághoz. Most már a baloldali New York Times is elismerte, hogy a korrupciós botrány valóságos ügy, nem kitaláció.

Ahogy az Origo is beszámolt róla korábban, a New York Post 2020 októberében szellőztette meg a Biden család botrányos ügyeit Hunter Biden laptopjára hivatkozva, amit az elnök fia szervizben felejtett. 

Hunter és Joe BidenForrás: Origo

A korrupciós ügy mellett szexvideók is előkerültek az amerikai elnök (akkor még elnökjelölt) fiáról, de az is kiderült, hogy Hunter súlyos kokainfüggőségtől szenved, amit titkolni próbáltak a nyilvánosság elől. Az amerikai elnök fiának a volt felesége, az 53 éves Kathleen Buhle egy botránykönyv kiadására készül, ami 2022. június 14-én jelenik meg "If We Break: A Memoir of Marriage, Addiction and Healing"(Ha szakítunk: Egy emlékirat a házasságról, függőségről és gyógyulásról) címmel, ahol részletesen kitálal - a laptop tartalmát megerősítve - Hunter kicsapongó életéről és kábítószer-függőségéről is.

A laptop tartalmából kiderült, hogy Joe Biden mindvégig személyesen is érintett lehetett az ügyben, ugyanis a befolyását felhasználva előnyös üzleti kapcsolatok megkötésével segíthette a fiát. Hunter korábban szervezett egy titkos találkozót édesapja és egy ukrán üzletember között. Hunter Biden 2014-től volt az ukrán Burisma nevű cég igazgatótanácsának tagja havi 50 ezer dolláros javadalmazásért, holott nem volt semmilyen cégvezetési tapasztalata.

Joe Biden pedig még Barack Obama alelnökeként nyomást gyakorolt az ukrán kormányra, hogy rúgják ki azt a főügyészt, aki a Burisma és Hunter Biden korrupciós ügyeit vizsgálta. 

A Twitter és a Facebook ezt követően totálisan cenzúrázta az elnökválasztást döntő mértékben befolyásolni képes híreket, ami így nem tudott eljutni a választópolgárok többségéhez. A cenzúrát később Jack Dorsey, a Twitter vezetője is elismerte a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán. A közösségi oldalak, a demokraták és a Biden család mindvégig azzal védekezett, hogy az ügy álhír.

Hunter BidenForrás: AFP

A New York Times több mint egy évvel később úgy döntött, hogy Hunter Bidenről és ügyeiről cikket közölnek, amiben korábbi álláspontjának szögesen ellentmondva beismerik, hogy az ügy valós - hívta fel rá a figyelmet a botrányt előzetesen közlő New York Post.

A nyomozást ismerő személyek szerint az ügyészek megvizsgálták a Biden, Archer és mások között a Burisma- és más külföldi üzleti tevékenységekről szóló e-maileket. Ezeket az e-maileket a The New York Times szerezte meg egy olyan fájlokból álló gyorsítótárból, amely a jelek szerint egy olyan laptopról származik, amelyet Biden egy delaware-i javítóműhelyben hagyott ott. Az e-mailt és a többi, a cache-ben lévő e-mailt olyan emberek hitelesítették, akik ismerik azokat és a nyomozást"  - írja a New York Times friss cikkében teljesen ellentmondva a korábbi narratívájuknak.

A Times erről szóló cikke azért érdekes, mert 2020 októberében teljesen kétségbe vonták a laptop tartalmát, és minden lehetséges módon próbálták elbagatellizálni az ügy jelentőségét. 

A New York Times korábbi állításuknak ellentmondva azt is elismerte, hogy a híres találkozó Joe Biden és a Burisma vezetője között megtörtént.

Hunter üzlettársa, Tony Bobulinski is megerősítette, hogy a nevével ellátott e-mailek hitelesek, amit Bidenék nem is tagadtak.