További fegyvereket szállítana Németország Ukrajnának, ennek előkészítése jelenleg is zajlik – közölte Christine Lambrecht (SPD) szövetségi védelmi miniszter a Deutschlanfunk Interview der Woche című műsorában.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter nem tartja valószínűnek, hogy a német hadsereg fegyverekkel lássa el Ukrajnát, „a Bundeswehr lehetőségei erre kimerültek”. A Deutschlandfunknak adott interjúban azonban hozzátette azt is: keresik a további lehetőségeket, ennek megfelelően a kormányban jelenleg tárgyalások folynak arról a lehetőségről, hogy az ország fegyvereket vásárolna Ukrajna számára.

A szociáldemokrata tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy ha német cégektől vásárolnának új fegyvereket, az nem történhetne a védelmi minisztériumon keresztül, ahelyett a gazdasági minisztérium lenne illetékes – abban az esetben ugyanis fegyverexportról lenne szó.

Christine Lambrecht szövetségi védelmi miniszterForrás: AFP/John Macdougall

Bővebb információt a lehetséges fegyverszállítmányról nem közölt, mert – mint fogalmazott – „természetesen az oroszok is végeznek felderítést, és én nem akarom (...) célponttá tenni ezeket a szállítmányokat”.

A védelmi miniszter az interjúban cáfolta azokat a kijelentéseket is, melyek szerint a Bundeswehr „csupasz”, és csak részben képes ellátni az ország védelmét.