Friss térképen mutatjuk az orosz-ukrán háború jelenlegi állását. Az orosz erők továbbra is korlátozott mértékben haladnak előre a hadszíntér egyes részein. Az invázió továbbra is több helyen megtorpant a legfrissebb értesülések szerint.  Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

Mariupolban heves harcok dúlnak. Az orosz erők jelentős harci erőt összpontosítottak Mariupol körül. Ha az oroszok Mariupolt gyorsan vagy viszonylag kevés veszteséggel elfoglalták volna, valószínűleg elegendő harci erőt tudtak volna nyugatra, Zaporizzsja és Dnyipro felé mozgatni, hogy veszélyeztessék ezeket a városokat. 

A háború jelenlegi állása UkrajnábanForrás: @War_mapper

Mariupol elhúzódó ostroma azonban komolyan gyengíti az orosz erőket ezen a tengelyen.

Ukrán tisztviselők szerint mintegy 350 000 civil rekedt a városban.

Mariupol polgármestere, Vadim Boicsenko szombaton a BBC-nek nyilatkozott: A városközpont már nem létezik. Nincs egy kis földdarab sem a városban, amelyen ne lennének a háború nyomai".

Úgy tűnik, hogy a déli orosz erők a Krivij Rih felé irányuló hadjáratra összpontosítanak, feltehetően azért, hogy elszigeteljék, majd nyugatról elfoglalják Zaporizzsját és Dnyiprót, de nem valószínű, hogy ez bekövetkezik az elkövetkező hetekben a lassú előrenyomulást látva.

Délen a leghevesebb harcok Mariupol városánál dúlnakForrás: The New York Times

Az orosz előrenyomulás ezen a tengelyen tehát valószínűleg megrekedt, ahogyan az összes többi orosz előrenyomulás a nagyvárosok felé megtorpant.

Máshol délen az orosz előrenyomulás Mikolajiv felé lelassult. A város elfoglalása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az oroszok tovább nyomulhassanak nyugat, Odessza felé, és elvágják Ukrajna Fekete-tengerhez való hozzáférését.

Állítólag ellátási gondokkal küzdenek az oroszok északkeletenForrás: The New York Times

Kijevet továbbra is szilárdan védik az ukrán erők a megdermedt fronton. A várost egyre jobban körbekerítették az oroszok, amit folyamatosan lőnek. Itt sem történt jelentős előrehaladás, megtorpant a front a támadók és a védekezők között a jelenlegi állás szerint. Északkeleten az orosz csapatok majdnem körülzárták Szumi városát, de az ukrán erők megakadályozták a délről való elvágási kísérleteket.

Harkovban, az Ukrajna második legnagyobb városának bekerítésére tett hasonló kísérletet szintén visszaverték az ukránok, az elemzők szerint az ottani orosz erők lőszerhiánnyal küzdenek.