Bűnösnek mondta ki csalás és egy bíró megsértése vádjában egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij ellenzéki politikust a pokrovi börtönben kedden megtartott, kihelyezett ítélethirdetésen. Később kilencévnyi fegyházbüntetésre ítélték.

Frissítés: Kilencévnyi fegyházbüntetésre ítélték Alekszej Navalnijt csalás és igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén a Vlagyimir megyei Pokrovban.

Navalnijra emellett 1,2 millió rubel (mintegy 3,9 millió forint) pénzbírságot is kiszabtak, és a szabadulása után még további egy évig korlátozzák a szabadságában. Az ítélet nem jogerős és megfellebbezhető. 

Alekszej Navalnij és ügyvédei a pokrovi börtönben március 22-énForrás: AFP/-

Korábban írtuk: Az ügyészség 13 évi, fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte a perben.

Navalnij mindkét vádpontban ártatlannak vallotta magát. A pert jogvédő szervezetek és a vádlott támogatói politikai indíttatásúnak tartják.

Szélsőséges közösség létrehozása miatt is eljárás indult ellene

A tárgyaláson két esetet egyesítettek.

Az első eljárást azon a címen indították Navalnij ellen, hogy a 2018-as elnökválasztási kampány alatt összegyűjtött 588 millió rubelnyi (jelenlegi árfolyamon több mint 1,9 milliárd forintnyi) kampányadományt, noha tudatában volt annak, hogy egy korábbi gazdasági bűncselekményben (az úgynevezett Kirovlesz-ügyben) történt elmarasztalása miatt el fogják tiltani a részvételtől.

Ebből az összegből a vádirat szerint 356 millió rubelt (több mint 1,1 milliárd forintot) jogellenesen a saját céljaira költött el. Az ügynek négy adományozó a károsultja.

A második ügyet egy ügyésznek és egy tanúnak az "igazságszolgáltatás tekintélyét sértő" sértegetése címén indították.

Navalnij abban a perben tanúsított kifogásolt magatartást, amelyben egy veterán rágalmazása címén tavaly februárban 850 ezer rubelre (csaknem 2,8 millió forintra) megbírságolták.

A tárgyalást abban börtönben rendezték meg, amelyben Alekszej Navalnij két és fél éves büntetését tölti, amelyet szintén gazdasági bűncselekmény (az úgynevezett Yves Rocher-ügy) miatt szabtak ki rá. Navalnij és társai ellen szélsőséges közösség létrehozása címén is eljárás indult.