Kilencévnyi fegyházbüntetésre ítélték Navalnijt

politics trial Horizontal
Russian opposition leader Alexei Navalny is seen on a screen via a video link during the verdict in his embezzlement and contempt of court trial at the IK-2 prison colony in the town of Pokrov in Vladimir Region on March 22, 2022. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Bűnösnek mondta ki csalás és egy bíró megsértése vádjában egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij ellenzéki politikust a pokrovi börtönben kedden megtartott, kihelyezett ítélethirdetésen. Később kilencévnyi fegyházbüntetésre ítélték.
Vágólapra másolva!

Frissítés: Kilencévnyi fegyházbüntetésre ítélték Alekszej Navalnijt csalás és igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén a Vlagyimir megyei Pokrovban.

Navalnijra emellett 1,2 millió rubel (mintegy 3,9 millió forint) pénzbírságot is kiszabtak, és a szabadulása után még további egy évig korlátozzák a szabadságában. Az ítélet nem jogerős és megfellebbezhető.

Alekszej Navalnij és ügyvédei a pokrovi börtönben március 22-én Forrás: AFP/-

Korábban írtuk: Az ügyészség 13 évi, fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte a perben.

Navalnij mindkét vádpontban ártatlannak vallotta magát. A pert jogvédő szervezetek és a vádlott támogatói politikai indíttatásúnak tartják.

Szélsőséges közösség létrehozása miatt is eljárás indult ellene

A tárgyaláson két esetet egyesítettek.

Az első eljárást azon a címen indították Navalnij ellen, hogy a 2018-as elnökválasztási kampány alatt összegyűjtött 588 millió rubelnyi (jelenlegi árfolyamon több mint 1,9 milliárd forintnyi) kampányadományt, noha tudatában volt annak, hogy egy korábbi gazdasági bűncselekményben (az úgynevezett Kirovlesz-ügyben) történt elmarasztalása miatt el fogják tiltani a részvételtől.

Ebből az összegből

a vádirat szerint 356 millió rubelt (több mint 1,1 milliárd forintot) jogellenesen a saját céljaira költött el.

Az ügynek négy adományozó a károsultja.

A második ügyet egy ügyésznek és egy tanúnak az "igazságszolgáltatás tekintélyét sértő" sértegetése címén indították.

Navalnij abban a perben tanúsított kifogásolt magatartást, amelyben egy veterán rágalmazása címén tavaly februárban 850 ezer rubelre (csaknem 2,8 millió forintra) megbírságolták.

A tárgyalást abban börtönben rendezték meg, amelyben Alekszej Navalnij két és fél éves büntetését tölti, amelyet szintén gazdasági bűncselekmény (az úgynevezett Yves Rocher-ügy) miatt szabtak ki rá. Navalnij és társai ellen szélsőséges közösség létrehozása címén is eljárás indult.