Megdöbbentő jóslat 2015-ből: az Egyesült Államok magáénak tekinti Ukrajnát, Oroszország ezt nem hagyja - videó

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, füst, város
KYIV, UKRAINE - MARCH 18: Smoke rises from suburbs of Kyiv due to Russian attacks on Ukraine in Kyiv, Ukraine on March 18, 2022. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
George Friedman, magyar származású geopolitikai stratéga, a Stratfor hírszerző és elemző intézet alapítója már egy 2015-ös előadásában megjósolta, hogy új háború fog kitörni Európában. A nagy háborúk nem fognak visszatérni, de háborús és békés időszakok fogják váltogatni egymást - mondta. Friedman alaposan kifejtette, hogy Ukrajna lesz a következő konfliktus oka. Ennek oka pedig az, hogy Oroszország számára egzisztenciális kérdés, hogy Ukrajna semleges legyen, és ütközőzóna legyen az oroszok és a NATO között, az Egyesült Államok viszont mindenképpen befolyása alá akarja vonni a térséget, ezért az amerikaiak a NATO-t megkerülve saját kapcsolatokat építenek ki a balti államokban, Kelet-Európában és Ukrajnában is. Friedman megemlített egy jellemző esetet: egy amerikai tábornok Ukrajnában ukrán katonákat tüntetett ki, ami a katonai protokoll megsértése, hiszen egy katona nem fogadhat el kitüntetést idegen hadseregtől. Ezzel az amerikaiak demonstrálták: az ukrán hadsereg valójában az övék. Friedman itt is elmondta, amit többször: az amerikaiak pokoli félelme már a 19. század második fele óta, hogy a német tőke és az orosz nyersanyag összefonódik. Ezt akarják megakadályozni, de még nem tudni, Németország hogy dönt - mondta 2015-ben. 
Vágólapra másolva!

George Friedman az előadásában kifejtette, hogy ha az ukránok helyében lennénk és körbe néznének, hogy ki tudna segíteni, végül az Egyesült Államok mellett döntenénk. A nemzetközi ügyek nagy stratégája felidézi, amikor az Egyesült Államok európai katonai parancsnoka, Ben Hodges generális Ukrajnába látogatott, és kijelentette, hogy amerikai kiképző tisztek fognak érkezni. Hodges látogatása során ukrán katonákat tüntetett ki, amivel katonai protokollt sértett, hiszen katonák idegen hadsereg tisztjeitől nem fogadhatnak el kitüntetést. Friedman szerint

ezzel a generális azt akarta demonstrálni, hogy az ukrán hadsereg az amerikaiaké.

Ezután Hodges ellátogatott a balti országokba, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok harckocsikat és egyéb katonai fegyvereket küld a balti országokba, Lengyelországba, Romániába és Bulgáriába. George Friedman szerint ez nagyon érdekes dolog, hiszen

az Egyesült Államok ezt követően kijelentette, hogy fegyvert akar szállítani Ukrajnába, majd egy nappal később bejelentette, hogy fegyvereket fog szállítani Ukrajnába.

A gondolkodó felhívta rá a figyelmet, hogy az Egyesült Államok ezeket a tárgyalásokat a NATO keretein kívül folytatja, mert a NATO döntéseket a NATO-tagállamoknak együttesen kell elfogadniuk. Hozzátette: minden ország vétózhat, amelyet korábban Törökország meg is tett. Friedman leszögezte, hogy

az Egyesült Államok célja egy úgynevezett biztonsági öv kiépítése Oroszország körül, és az oroszok jól tudják ezt. Oroszország azt gondolja, hogy az Egyesült Államoknak az a célja, hogy szétverje az Orosz Föderációt.

Nincs olyan hely a világban, ahol a béke tartós maradna

Friedman szerint

A gondolkozó azt is leszögezte, hogy

A neves think tank alapítója arról is beszélt, hogy

hosszú távon nincs olyan hely a világon, ahol a béke tartós maradna,

és ez alól az Egyesült Államok sem kivétel. Hozzátette, hogy az amerikaiaknak is folyamatosan háborúik vannak. Friedman azt gondolja, hogy

Európa nem fog a régi nagy háborúkhoz visszatérni, de háborús és békés időszakok váltják majd egymást, meghalnak majd emberek.

Hangsúlyozta:

Joe Biden amerikai (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel

Németország és Oroszország viszonya aggasztja az Egyesült Államokat

- fejtette ki a magyar származású gondolkozó. Friedman arról is szólt, hogy az Egyesült Államoknak van egy alapérdeke: ők ellenőrzik a világ tengereit, amelyet még egyetlen világhatalom sem tudott ez idáig elérni. Kifejtette:

Az Egyesült Államok megelőző csapásai

George Friedman arra a politikára hívta fel a figyelmet, amit Ronald Reagan volt amerikai elnök is alkalmazott Iránban és Irakban. Reagan mind a két felet finanszírozta, hogy inkább egymás ellen harcoljanak, ne pedig az Egyesült Államok ellen.

- tette hozzá. A think tank alapítója szerint a lényeg az, hogy az Egyesült Államok nem képes egész Eurázsiát elfoglalni, de ha ez sikerülne is, kisebbségbe kényszerülne.

Az Egyesült Államok nem tud katonailag mindenhol jelen lenni, de a harcoló feleket tudják támogatni politikailag, katonailag, anyagilag és tanácsadókkal is.

Friedman szerint az Egyesült Államok kivételes helyzetében azt is megteheti, amit Vietnámban, Afganisztánban és Irakban is tett: megelőző csapásokat mértek ezekre az államokra.

A megelőző csapásoknak nem az a céljuk, hogy legyőzzék az ellenséget, hanem az, hogy kibillentsék az egyensúlyából.

Kifejtette, hogy Afganisztánban az Al Kaidát billentették ki az egyensúlyából. Azonban azt is leszögezte, hogy mivel „fiatal és buta" volt az Egyesült Államok, így ezekkel nem elégedett meg, hanem ahelyett, hogy hazatért volna „a munka elvégzése után", mivel könnyűnek értékelték a műveletet, kitalálták, hogy csinálnak helyben egy demokráciát is. Friedman szerint ez volt az Egyesült Államok szellemi gyengesége és baklövése. A geopolitikai gondolkodó szerint ezért mondja azt, hogy az Egyesült Államok nem képes mindenhol ott lenni és beavatkozni katonailag Eurázsiában. Szerinte ritkán és szelektíven kell beavatkozni.

Az amerikai védelmi minisztérium által közreadott felvételen egy amerikai Boeing F/A-18-as Super Hornet harci gépet üzemanyaggal töltenek fel a levegőben Irak felett. Az Egyesült Államok és szövetségeseik folytatják a légi hadjáratot Szíriában az Iszlám Állam ellen, és légicsapásokat mértek a dzsihadista szervezet kezén lévő olajfinomítókra Forrás: MTI/EPA/Amerikai védelmi minisz/Shawn Nickel

Az Egyesült Államok bárhol a világon beavatkozhat

A neves gondolkodó úgy látja, hogy az embereknek igaza van, amikor azt mondják, hogy az Egyesült Államok egy olyan impérium, egy hatalom, amely megteheti, hogy bárhol a világon beavatkozzon. Friedman egyik példája szerint a britek sem okkupálták egész Indiát, hanem egymás ellen uszították az egyes államait, és briteket építettek be az indiai hadseregbe. Egy másik példa szerint az ókori rómaiak sem küldtek mindenhová hadsereget, hanem Róma-barát királyokat segítettek hatalomra, és ezek a királyok voltak felelősek a béke, a nyugalom fenntartásáért. A gondolkodó szerint

azok a hatalmak, amelyek az egész világot irányítani akarják, sikertelenek lesznek, elbuknak, mint ahogyan a náci Németország esetében is történt.

Friedman azt taglalja, hogy a probléma az, ha valaki nem ismeri fel, hogy hazamehet.

Az oroszok nem engednek Ukrajna semlegességéből

Friedman szerint

az oroszok számára az a kérdés, hogy megtarthatják-e ütközőzónának Ukrajnát, vagy a Nyugat úgy hatol be Ukrajnába, hogy "már csak 100 kilométerre lesz Sztálingrádtól és 500 kilométerre Moszkvától".

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel lángba borult épületekről a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában Forrás: MTI/EPA/Maxar Technologies

A Geopolitical Futures alapítója azt is hangsúlyozta, hogy

Friedman szerint nem volt véletlen Ben Hodges generális küldetése, amikor Romániában, Bulgáriában, Lengyelországban és a balti államokban járt, hogy csapatokat állítson fel azért, hogy a Fekete-tenger és a Balti-tenger között biztosítsa a területet.

A gondolkodó hangsúlyozta, hogy amíg az Egyesült Államok a már említett biztonsági övön dolgozik, és nem Ukrajnában, hanem attól nyugatabbra; amíg az oroszok megpróbálják a nyugati befolyást Ukrajnában visszaszorítani, addig nem lehet tudni, a németek miként fognak reagálni Forrás: Youtube

Németország reakciója eldöntheti a következő 20 év történelmét

Friedman szerint, amit még nem lehet előre látni az az, hogyan reagál majd Németország. A gondolkodó hangsúlyozta, hogy amíg az Egyesült Államok a már említett biztonsági övön dolgozik, és nem Ukrajnában, hanem attól nyugatabbra; amíg az oroszok megpróbálják a nyugati befolyást Ukrajnában visszaszorítani, addig nem lehet tudni, a németek miként fognak reagálni. Kifejtette, hogy Németország sajátos helyzetben van. Gerhard Schröder volt német kancellár a Gazprom felügyelőbizottságának tagja, és

a németeknek nagyon összetett kapcsolata van az oroszokkal.

Úgy látja, hogy a németek most nem tudják, mit csináljanak, hiszen az áruikat el kellene adniuk az oroszoknak, és az oroszok szívesen meg is vennék. Ha ezt elveszítik, máshol kell piacokat keresniük.

- hangsúlyozta a neves Friedman. A think tank-alapító felteszi a kérdést, hogyan fog ez történni, majd kifejti, hogy

Gerhard Schröder német kancellár megöleli Vlagyimir Putyin orosz elnököt, miközben sétálnak a szentpétervári találkozójukon, 2005. október 7-én. Putyin születésnapját ünnepli a német kormány Forrás: AFP/Vladimir Rodionov

Friedman szerint,

az, aki megmondja ma, hogy a németek mit fognak most tenni, az megmondja a következő húsz év történelmét is, de a németek még nem döntöttek.

A gondolkozó szerint

az a probléma, hogy Németország gazdaságilag nagyon erős, geopolitikailag viszont nagyon törékeny, és nem lehet tudni, hogy ezt a kettőt hogyan tudják majd összeegyeztetni. Kiemelte: 1871 óta ez a német kérdés és ez az európai kérdés is egyben.

Friedman szerint