Orbán Viktor részvételével megkezdődött a NATO-csúcs Brüsszelben

Orosz ukrán háború, NATO csúcs, Brüsszel, ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2022. március 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. március 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Csütörtök délelőtt elkezdődött a NATO csúcstalálkozója Brüsszelben, Orbán Viktor röviddel tíz óra előtt érkezett meg a katonai szövetség székházába. A miniszterelnök a NATO rendkívüli találkozóját követően, délutántól az európai uniós országok vezetőinek csúcsértekezletén vesz részt. Mindkét esemény fókuszában az egy hónapja kirobbant orosz-ukrán háború és annak következményei állnak. Az EU-csúcsra a Brüsszelben tárgyaló amerikai elnök, Joe Biden is hivatalos – írja a Magyar Nemzet helyi tudósítója. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Orbán Viktor tegnap videóüzenetben beszélt a brüsszeli diplomáciai nagyüzemről, a NATO- és EU-csúcstalálkozókon képviselendő magyar álláspontról.

– sorolta a miniszterelnök.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. március 24-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyancsak részt vesz a NATO-csúcson. A magyar diplomácia vezetője csütörtöki doorstep nyilatkozatában megerősítette, hogy a NATO jelenlegi hivatalos álláspontja az Ukrajnában zajló háborúról teljes mértékben egybeesik a magyar nemzeti érdekkel:

a szövetség korábban világossá tette, hogy nem részese a konfliktusnak, és mindent meg kell tenni azért, hogy a háború ne terjedjen túl Ukrajna határain.

Ez Magyarországnak is elemi érdeke – húzta alá a miniszter, aki szerint fontos, hogy a NATO jelenleg érvényes álláspontja és pozíciója érvényben maradjon a csütörtöki találkozót követően is.

Stoltenberg NATO-főtitkár: Nem küldünk csapatokat Ukrajnába

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a találkozóra érkezve ismertette is a hivatalos álláspontot, mint mondta,

a szövetség minden tőle telhetőt megtesz Ukrajna támogatására, de felelőssége az is, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra, és ne váljék konfliktussá a NATO és Oroszország között.

Szerinte ennek értelmében tiszta sor, hogy

sem légi, sem szárazföldi csapatokat nem küldenek Ukrajnába.

A lengyel és balti javaslatról, ami repüléstilalmi zóna bevezetését szorgalmazza az ország felett, kritikusan elmondta:

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (a harmadik sorban jobbról) a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójának családi fotóján, 2022. március 24-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A norvég diplomata egyúttal megerősítette, hogy új harccsoportokat telepítenének Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítsék a szövetség keleti régiójának védelmét.

Stoltenberg doorstep nyilatkozatában egyelőre nem tette hivatalossá, hogy a háború nyomán meghosszabbítaná hamarosan lejáró főtitkári mandátumát, és további egy évig maradna a katonai szövetség vezetője.

Utóbbi lehetőségéről a szövetség név nélkül nyilatkozó diplomatái számoltak be a brüsszeli sajtónak.

Írtunk arról, hogy korábban Olaf Scholz német kancellár, Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök is a légtérzár, valamint az ugyancsak lengyelek szorgalmazta szárazföldi békefenntartó misszió ellen emelt szót.

Percről percre tudósításunk itt olvasható.