Világméretű tiltakozásra hívott az ukrán elnök a háború ellen, Nagy-Britannia páncéltörő rakétákat küldött Ukrajnának, az ENSZ BT-n belül pedig fokozódik a diplomáciai viszály. Ez történt az éjszaka.

Az ukrán államfő világméretű tiltakozásra szólított fel

Világméretű tiltakozásra szólította fel szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ polgárait, arra biztatva, hogy vonuljanak az utcára, tiltakozzanak országa orosz megszállása ellen.

Ukrán jelképekkel vonuljatok fel, hogy megvédjétek Ukrajnát, a szabadságot, az életet" - mondta Zelenszkij egy angol nyelvű videóüzenetben. "Találkozzatok a tereken, az utcákon, mutassátok meg magatokat és hallassátok a hangotokat!"

Az orosz invázió egy hónapos évfordulójának előestéjén tartott tüzes beszédében Zelenszkij felszólította a világot, hogy "március 24-től szálljon szembe a háborúval". "Szólaljatok meg, demonstráljatok irodáitokból, otthonotokból, iskoláitokból és egyetemeitekről, demonstráljatok a békéért!" - hangoztatta.

Több száz civil halt meg, több százan megsebesültek, és több mint hárommillió ember menekült el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország február 24-én támadást indított ellene.

Az ENSZ BT elutasította az orosz határozatot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán megbukott az Oroszország által kezdeményezett felhívás, amely az Ukrajnának nyújtandó segélyekhez való hozzáférésről és a polgári lakosság védelméről szólt, de amely nem említette Moszkva szerepét a válságban. Az indítvány mellett csupán Oroszország és Kína szavazott igennel, a testület többi 13 tagja tartózkodott.

Ülésezik az ENSZ BTForrás: AFP/2022 Getty Images/David Dee Delgado

A Biztonsági Tanács határozatának elfogadásához legalább kilenc igen szavazatra van szükség, és arra, hogy Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország vagy az Egyesült Államok ne emeljen vétót.

A világszervezetben azóta fokozódik a diplomáciai viszály, hogy Oroszország február 24-én elindította az általa "különleges katonai műveletnek" nevezett akciót, amelynek célja Ukrajna katonai infrastruktúrájának megsemmisítése. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kedden elítélte Oroszország "abszurd háborúját".

Nagy-Britannia több ezer páncéltörő rakétát küld Ukrajnának

Nagy-Britannia hatezer rakétát, köztük páncéltörőket szállít Ukrajnának, és 25 millió font (11,2 milliárd forint) pénzügyi segítséget is nyújt az ukrán fegyveres erőknek. Mindezt Boris Johnson brit miniszterelnök jelenti be a hét vezető ipari hatalom (G7) és a NATO csütörtöki csúcstalálkozóján Brüsszelben.

Az újabb rakétaszállítmánnyal tízezer fölé emelkedik az ukrán hadseregnek szállított brit rakétafegyverek száma. Nagy-Britannia ugyanis az orosz invázió kezdete óta már több mint négyezer páncéltörő fegyverrel látta el Ukrajnát, köztük Javelin típusú rakétákkal és új generációs könnyű páncéltörő fegyverrendszerekkel.

Ukrán katona egy FGM-148 Javelin hordozható páncéltörő rakétávalForrás: AFP/Sergey Bobok

A brit kormány Starstreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket is szállít Ukrajnának, és 400 millió font (csaknem 180 milliárd forint) humanitárius és gazdasági segély folyósítására is kötelezettséget vállalt - áll a Downing Street csütörtöki tájékoztatásában.

A brit külügyminisztérium mindemellett 4,1 millió font pótlólagos sürgősségi finanszírozást nyújt a BBC közszolgálati médiatársaság külföldre sugárzó világszolgálatának a térségbe irányuló ukrán és orosz nyelvű tartalomszolgáltatás támogatására. Ennek célja a háborúról Oroszországban és Ukrajnában terjesztett álinformációk ellensúlyozása.

Orosz nagykövet: Az Egyesült Államok a háborús bűnök vádjával akarja szítani az oroszellenességet

Az Egyesült Államok az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnökkel kapcsolatos kijelentéseivel igyekszik gonosznak beállítani Oroszországot a nemzetközi közvélemény előtt, és szítani akarja az oroszgyűlöletet - jelentette ki Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szerdán.

Anatolij AntonovForrás: AFP/Sputnik/Iliya Pitalev

A diplomata szavaival arra reagált, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter előzőleg azt mondta, hogy az Egyesült Államok értékelése szerint háborús bűncselekményeket követtek el orosz katonák Ukrajnában. Hozzátette, az amerikai vezetés következtetései a rendelkezésre álló nyilvános és hírszerzési információk gondos elemzésén alapulnak. Kifejtette, hogy Washington nyomon fogja követni a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos értesüléseket és meg fogja osztani ezeket szövetségeseivel és a nemzetközi szervezetekkel.

A washingtoni orosz diplomáciai képviselet vezetője hangsúlyozta, hogy "az ilyen kijelentések túlmutatnak a józan gondolkodáson". "Ami visszataszító, az az Egyesült Államoknak azon kísérlete, hogy magának tulajdonítsa a jogot annak megítélésére, ki a "háborús bűnös". Egy olyan ország, amely világszerte százezrek életét tönkretette, tönkretett országokat, humanitárius katasztrófák tízezrei és a nemzetközi terrorizmus melegágyainak kialakítása terhelik lelkiismeretét ." - írta Antonov a nagykövetség sajtószolgálatának Telegram-csatornáján.

Tüzet kellett oltani Csernobilban

Négy tüzet eloltottak a csernobili zárt zónában, de néhány továbbra is ég - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Az ukrán parlament a hét elején közölte, hogy a két négyzetkilométeres területen hét tűz ég, és ezeket valószínűleg orosz tüzérségi belövések vagy gyújtogatás okozta. A lezárt atomreaktor körüli terület - a valaha volt legsúlyosabb polgári nukleáris baleset helyszíne - a háború kezdete óta orosz ellenőrzés alatt áll.

Drónfelvétel a csernobili szarkofágról néhány nappal azt követően, hogy az oroszok elfolalták a létesítménytForrás: EyePress via AFP

Az ukrán hatóságok közölték a NAÜ-vel, hogy jelenleg nem végeznek sugárzásméréseket a területen, de elmondták, hogy Kijevben és a Csernobiltól nyugatra fekvő két helyszínen a cézium koncentrációjának enyhe emelkedését észlelték. A hatóságok szerint a mérések nem adnak okot jelentős aggodalomra.

A NAÜ továbbra is rendkívül aggódik az ukrajnai helyzet miatt, és hangsúlyozta, hogy sürgősen szükség van egy olyan megállapodásra, amely lehetővé teszi, hogy a szervezet műszaki segítséget nyújtson az ország atomerőműveinek biztonságos üzemeltetéséhez, többek között azzal, hogy szakértőket küld a helyszínekre.

Az orosz hadsereg védelmi állásokat létesít Ukrajnában

Az orosz hadsereg az elmúlt 24 órában több mint 30 kilométerre húzódott vissza Kijevtől keletre, és több ukrajnai fronton is megkezdte védelmi állások kialakítását - közölte a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője.

"Az ukránoknak sikerült visszaszorítaniuk az oroszokat Kijevtől 55 kilométerre keletre és északkeletre" - mondta a névtelenséget kérő tisztviselő, miközben a Pentagon kedden még úgy becsülte, hogy az orosz erők 15-20 kilométerre vannak a főváros központjától.
"Az vettük észre, hogy az oroszok beássák magukat és védekező pozíciókat alakítanak ki. Nem arról van szó, hogy nem haladnak előre, hanem arról, hogy nem próbálnak előre haladni. Védekező pozíciókat foglalnak el."

Az orosz hadsereg most úgy tűnik, hogy az oroszbarát szakadár Luhanszk és Donyeck keleti régiót helyezi előtérbe.  "Úgy véljük, hogy megpróbálják mozgásképtelenné tenni az ukrán erőket", amelyeket 2014 óta a szakadár területekkel közös frontvonal mentén telepítettek, "hogy ne lehessen őket máshol bevetni" - magyarázta.