Szijjártó Péter: Az Ukrajna feletti légtérzár légi háborúhoz vezetne

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. március 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az üvegtermékek gyártásával foglalkozó SCHOTT Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 10-én. A német cég újabb, 28 milliárd forintos beruházásával százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán. Az állam által 3,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében a kft. előre tölthető, steril injekciós fecskendők előállításával bővíti magyarországi portfólióját. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Ukrajna feletti légtérzár légi háborút jelentene az észak-atlanti szövetség (NATO) és Oroszország között - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az észak-atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta:

az Oroszország és a NATO közötti háborút mindenképpen el kell kerülni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A NATO álláspontja teljes mértékben egybevág Magyarország nemzeti érdekével és álláspontjával. A szövetség világossá tette, hogy nem részese a konfliktusnak, és nem szállít fegyvereket Ukrajnába.

- húzta alá.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a NATO jelenleg érvényes álláspontja és pozíciója érvényben maradjon a találkozót követően is. Ez a magyar nemzetbiztonsági érdek - emelte ki.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a csúcstalálkozónak nagy jelentősége van Magyarország, mint Ukrajnával közvetlenül szomszédos ország szempontjából.

- figyelmeztetett.

A NATO keleti országaiba telepíteni tervezett harccsoportokkal kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a magyar kormány egyik kötelessége, hogy megvédje Magyarországot, az ország, a magyar emberek biztonságát.

Magyarország védelmét jelenleg a kormány meg tudja oldani a magyar honvédséggel, amelynek jelentős erői csoportosultak az ország keleti határvidékére. A magyar honvédség képes arra, hogy megvédje Magyarországot - mondta.

- tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.