Ukrajna megnyerheti a háborút a brit miniszterelnök szerint. Zelenszkij elnök azt mondta: "Ha Oroszország tudta volna, hogy ezzel szembe kell néznie, biztos vagyok benne, hogy féltek volna idejönni." Ausztrália büntetőintézkedésekkel sújtotta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt. Ezek történtek az éjszaka.

Boris Johnson: Ukrajna megnyerheti a háborút

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Ukrajna megnyerheti az Oroszországgal vívott háborút, legalábbis abban az értelemben, hogy Oroszország nem lesz képes Ukrajna teljes elfoglalására.

Johnson, aki csütörtökön részt vett a NATO Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóján, a tárgyalások után nyilatkozva kijelentette: Ukrajna jelenleg komor, nyomorúságos helyzetben van", de Vlagyimir Putyin orosz elnöknek "szó szerint fogalma sem volt arról", hogy az ukránok ilyen mértékű ellenállást tanúsítanak az orosz invázióval szemben. A brit kormányfő szerint Putyinnak messze nem sikerült felszámolnia Ukrajnát mint nemzetet, sőt éppen ő az, aki a háborúval megszilárdítja Ukrajna nemzeti mivoltát.

Boris JohnsonForrás: AFP/POOL/Henry Nicholls

Boris Johnson úgy fogalmazott: az ukrán győzelem lehetősége nem elsősorban úgy értendő, hogy Ukrajna a csatatereken felmorzsolja az orosz hadsereget, hanem nagyobb valószínűséggel úgy, hogy Oroszország számára lehetetlennek bizonyul az ország elfoglalása.

Ukrán elnök: Ha ezt Oroszország tudta volna, féltek volna idejönni

Az országnak a béke felé kell haladnia, előre kell lépnie - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ezúttal is szólt a néphez, megköszönve a hősies kiállást, amivel az országot védik. Úgy fogalmazott, hogy "minden egyes nappal közelebb hozzuk a békét, közelebb hozzuk a győzelmet. Mert ebben a háborúban egyszerűen lehetetlen, hogy ne nyerjünk. És így is lesz. És még egy percre sem állhatunk meg. Mert minden perc a sorsunkról, a jövőnkről szól. Arról, hogy élünk-e vagy sem."

Zelenszkij azt mondta: Ha Oroszország tudta volna, hogy ezzel szembe kell néznie, biztos vagyok benne, hogy féltek volna idejönni."

USA: Oroszország meggyengülve kerül ki a háborúból

Oroszország megbánja, hogy megtámadta Ukrajnát – jelentette ki Colin Kahl amerikai védelmi miniszterhelyettes csütörtöki tájékoztatóján újságíróknak. "Nagy bizonyossággal úgy gondolom, hogy Oroszország gyengébben kerül ki Ukrajnából, mint ahogyan a konfliktusban részt vett" - mondta.
Katonailag, gazdaságilag, politikailag és geopolitikailag is gyengébb lesz, és elszigeteltebb."

Hozzátette: az oroszok kifogynak a precíziós rakétákból az egy hónapos konfliktus miatt.

Kilőtt orosz tank Kijev térségébenForrás: AFP/-

Kahl azt is elmondta, hogy egy közelgő amerikai stratégiai értékelés "akut fenyegetésnek" nyilvánítja Oroszországot, de az ország nem jelent olyan hosszú távú kihívást az Egyesült Államok számára, mint Kína.

Egy élelmiszersegélyhez jutott férfi gyalogol KijevbenForrás: AFP/Fadel Senna

A nemzetközi jog szerint kell felelniük

Az uniós tagállamok vezetői kijelentették, hogy az ukrajnai invázió felelőseit és bűntársaikat a nemzetközi joggal összhangban felelősségre kell vonni. Elköteleződtek továbbá amellett, hogy támogatást nyújtsanak az ukrán kormánynak azonnali szükségleteinek kielégítéséhez, és a háború végeztével a demokratikus Ukrajna újjáépítéséhez. Felszólították az Európai Bizottságot, hogy továbbra is nyújtson technikai segítséget Ukrajna számára a szükséges demokratikus reformok végrehajtásához.

Arra ösztönözték továbbá az uniós bizottságot, hogy a lehető leghamarabb fejezze be a menekülteket befogadó tagállamok támogatásával kapcsolatos javaslat kidolgozását, hogy az uniós finanszírozás minél előbb mozgósítható legyen.

Ausztrália szankciókkal sújtotta a fehérorosz elnököt

Ausztrália büntetőintézkedésekkel sújtotta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt és családtagjait az Ukrajna ellen indított orosz támadásban játszott szerepük miatt - jelentette be pénteken a canberrai kormány.

Emellett szankciókat rendeltek el 22 orosz állampolgár ellen is, akiket propagandistának és álhírterjesztőnek bélyegeztek. Marise Payne ausztrál külügyminiszter közleménye értelmében az RT, a Stratégiai Kulturális Alapítvány, az Inforosz és a NewsFront szerkesztői is listára kerülnek.

Az ausztrál külügyminiszter a belarusz vezető és családja elleni intézkedéseket azzal indokolta, hogy Minszk továbbra is stratégiai támogatást nyújt Oroszországnak az Ukrajna területi épsége és szuverenitása elleni támadáshoz.