Térképeken az ukrajnai háború helyzete

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, evakuálás, evakuáció, busz, kiégett busz, Mariupol, Ukrajna
MARIUPOL, UKRAINE - MARCH 24: Wrecked buses are seen as civilians are being evacuated along humanitarian corridors from the Ukrainian city of Mariupol under the control of Russian military and pro-Russian separatists, on March 24, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz vezérkar jelentése szerint Oroszország elérte elsődleges célját, mely a Donyec-medence elfoglalása volt. Ugyanakkor az orosz csapatok továbbra is igyekeznek bekeríteni a fővárost, Kijevet, és a Kijevtől északra fekvő Cserhinyivet.
Vágólapra másolva!

Lezárult az orosz-ukrán háború első szakasza, az orosz erők a Donyec-medencére, illetve annak "felszabadítására" koncentrálnak, jelentette be Szergej Ruckoj, az orosz fegyveres erők vezérkara fő operatív főcsoportfőnökségének vezetője pénteken. Mint mondta, hogy a luhanszki szakadár népköztársaság területének 93, a donyeckinek pedig az 54 százaléka került a helyi népi milícia ellenőrzése alá.

Az orosz erők által ellenőrzött területek jól láthatóak a Ukraine War Map Twitter-oldal térképén is.

Ugyanakkor az Institute of the Study of War jelentése szerint az orosz vezérkari főnök kijelentése hamis, és az ukrán védekezés több helyen megtorpanásra kényszerítette az orosz csapatokat.

A jelentés azt írja, hogy

az ukrán erők sikeres ellentámadást értek el az elmúlt napon Kijevtől keletre és észak-nyugatra is.

Ez látható az alábbi téképükön is.

Forrás: Institute of Study of War

A jelentés hozzáteszi, hogy továbbra is heves harcok dúlnak Mariupolban, az orosz erők utcánként veszik be a várost, és hatolnak be a belső területekre.