A folyamatos orosz rakétatámadások mellett folyik az evakuáció az ostromlott városokból, Mariupolból tegnap négyezer, összesen 98 ezer lakost mentettek ki. Mariupol mellett Harkovot érte a legtöbb rakétatámadás, a holttesteket már nem tudják hol elhelyezni, ennek ellenére a város lakói kitartanak, mondta a város polgármestere. Harkovban a fizikai intézet kutató reaktorát lőtték az oroszok.

Az oroszok továbbra is lakott területeket támadnak, az orosz légierő és rakétaerők továbbra is számos ukrajnai célpontra, köztük sűrűn lakott polgári területekre csapnak le - írta jelentésében az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

Kölcsönönös vádaskodás mellett folyik az evakuáció

Mariupolból újabb 4 ezer embert menekítettek ki a moszkvai védelmi minisztérium szombat esti közlése szerint, így már több mint 98 ezer lakos hagyhatta el a várost. Az oroszok szerint Ukrajna nem segít ebben, kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy szabotálják a civil lakosság evakuálását Mariupolból.

 Harkov lehet a második legtöbbet bombázott ukrán város

Harkov valószínűleg Ukrajna második legtöbbet bombázott városa Mariupol után, ahol a holttestek a hullaházak udvarán hevernek és rakéták hullanak naphosszat  - írta a The Guardian.

A beszámoló szerint a város lakói kitartóak. "Félünk, de meg kell mutatnunk, hogy urai vagyunk a helyzetnek, és minden nappal közelebb kerülünk a győzelemhez" - idézték Oleh Szinyehubov kormányzó Observernek adott nyilatkozatát. Tegnap orosz találat érte a Harkovi Fizikai és Technológiai Intézet kutató reaktorát is.

Iskolák, kórházak romokban

4500 épületet romboltak le az oroszok, ezek között 400 iskola és 150 kórház, valamint rendelő van - írta a BBC az ukrán kormányra hivatkozva. A teljes kárt a háború végén, az aknák hatástalanítása után fogják felmérni, de az eddigi becslések szerint a károk elérik a több tízmilliárd dollárt, - ez az összeg pedig folyamatosan nő.