A belgák egynegyede igen rossz ötletnek tartja, hogy országa fegyvert szállítson Ukrajnának

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Mikolajiv, ukrán katonák, tűzoltók, légitámadás
Mikolajiv, 2022. március 29. Ukrán katonák és tűzoltók az orosz légitámadásban megsemmisült helyi kormányépület romjai előtt 2022. március 29-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
Vágólapra másolva!
A belgák egynegyede "igen rossz ötletnek" tartja, hogy országa fegyvert szállítson Ukrajnának - derül ki abból a felmérésből, amelyet a Le Soir című belga napilap készíttetett. A lap felmérését a The Brussels Times hírportálja is idézte.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek legalább 90 százalékát nyugtalanítja az ukrajnai háború, de

leginkább attól félnek, hogy a konfliktus egész Európára kiterjed.

A válaszadók többsége a nukleáris támadásoktól is tart, az egyes gyógyszertárakból már felvásárolták a jódtablett-készleteket - jelentette a hírportál. A felmérés szerint a nők és az idősebb nemzedékhez tartozók a legnyugtalanabbak az ukrajnai fejlemények miatt.

Mikolajiv, 2022. március 29. Ukrán katonák és tűzoltók az orosz légitámadásban megsemmisült helyi kormányépület romjai előtt Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

A felmérés szerint

a belgák 60 százalékát az is aggasztja, hogy Oroszország esetleg egész Ukrajnát elfoglalja.

A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 46 százaléka úgy gondolja, a múlt heti EU-csúcs nem hozott kielégítő intézkedéseket az Oroszország elleni szankciók ügyében.
A közvélemény-kutatásban megkérdezett belgák egynegyede

"igen rossz ötletnek" tartja, hogy országa fegyvereket szállítson Ukrajnába.

A válaszadók nagyrésze kifejezetten ellenzi, hogy belga katonák harcoljanak az orosz erők ellen.

A The BrusselsTimes szerint a belga honvédelemnek a közelmúltban nyújtott 1 milliárd eurós állami támogatás ellenére a lakosság 70 százaléka úgy gondolja, hogy a hadsereg nem lenne képes megvédeni az országot, ha esetleg szükség lenne rá. A vallon lakosság többsége szerint, újra be kellene vezetni a sorkötelezettséget, ezt az elképzelést főként az 55 év felettiek támogatják. A legtöbb válaszadó csak abban értett egyet, hogy ha kötelezővé tennék a katonai szolgálatot, akkor annak a fiatal férfiakra és nőkre egyaránt vonatkoznia kellene.