A szankciók ellenére hat európai uniós tagállam fegyvereket adott el Oroszországnak az elmúlt években

Rettegett Iván
A Kreml látképe napjainkban
Vágólapra másolva!
A Kontra.hu legfrissebb anyagából kiderül, hogy az Európai Unió néhány tagállama az embargó ellenére úgy döntött, hogy jövedelmező fegyverkereskedelmet tart fenn Oroszországgal.
Vágólapra másolva!

Dacára annak, hogy Oroszország ellen európai uniós fegyverembargó van életben 2015 óta, néhány uniós tagállam mégis úgy határozott, hogy fegyvereket ad el Moszkvának.

Ezen államok között vannak olyanok is, amelyek most feltűnően ellenségesen viszonyulnak Moszkvához, illetve kifejezetten barátságosan Kijevhez.

A Kontra közzétette a rész- és a végösszegeket hat uniós tagország tekintetében, vagyis 2015 és 2020 között ennyiért adtak el fegyvert Oroszországnak:

  • Franciaország: 152 000 000 euró
  • Olaszország: 22 476 600 euró
  • Csehország: 14 254 703 euró
  • Bulgária: 16 535 366 euró
  • Németország: 121 797 134 euró
  • Ausztria: 18 523 987 euró
  • Összesen: 350 000 000 euró

Amikor tehát azon sajnálkozunk, hogy az ukránokat kibombázzák az országukból, mindig jusson eszünkbe, hogy ez csak és kizárólag az uniós országokkal kötött fegyverüzletek révén történhetett meg

– áll a Kontra anyagában.

A portál végezetül idézi a Mandinert: „A bűncselekmény határát súroló ész nélküli pénzköltésnek nevezte 2011-ben a baloldal, amikor az Orbán-kormány visszavásárolta az orosz Szurgutnyeftegaztól a MOL 21 százalékos részvénycsomagját. Most, tizenegy év múltán derült ki: a lépés kulcsfontosságú volt. Szakértői vélemény szerint ugyanis, ha most is orosz résztulajdonban volna a hazai olajvállalat, fennállna a veszélye annak, hogy az oroszokkal szembeni szankciók és a vállalati kivonulások miatt jelentős zavar alakulna ki a hazai üzemanyagpiacon, ami akár a gazdaság leállásával is fenyegethetne."

A Kontra cikke teljes egészében itt olvasható el.