Tele van korrupciós ügyekkel a Zelenszkijt pénzelő ukrán milliárdos

Horizontal BUSINESSMAN FOOTBALL OIL DEPOSITION
A picture taken on March 2015 by Unian agency shows Ukrainian billionaire Igor Kolomoisky speaking during the Ukrainian Football Federation session in Kiev. Ukraine's president has dismissed Igor Kolomoisky, one of the country's most controversial tycoons from his regional governor's post, his office said on March 25, 2015. President Petro Poroshenko -- himself a billionaire magnate -- accepted Igor Kolomoisky's offer to step down as head of the strategic central Dnipropetrovsk region, the presidency said, after a dispute over control of the main state oil and gas firm descended into open confrontation. AFP PHOTO/ UNIAN/ VLADYSLAV MUSIENKO / AFP PHOTO / UNIAN / VLADYSLAV MUSIENKO
Vágólapra másolva!
Ihor Kolomojszkij mára Ukrajna második-harmadik leggazdagabb embere, nettó vagyonát 1,8 milliárd és 6,4 milliárd dollár közötti összegre becslik, de a valóságban jóval több lehet. Szövevényes cégbirodalmának és az ebből származó anyagi erőforrásainak köszönhetően megkerülhetetlen tényezője lett a korrupt ukrán politikának. A dúsgazdag üzletember évtizedek óta piócaként tapad az aktuális politikai reménységre, most éppen Volodimir Zelenszkij van soron. Az ukrán elnök neki köszönheti hatalmát, de ennek megvan az ára: bábként mozgatják a nagyok játszmájában. Másképp fogalmazva: ő a színész, a forgatókönyvet és a darabot viszont mások írják. Portré a vállalkozóról, aki elnököt csinált egy ukrán táncos-komikusból.
Vágólapra másolva!

Nagyjából két héttel ezelőtt jelent meg egy kisfilm a Business Chronicles YouTube-csatornáján, amely Volodimir Zelenszkij gazdasági hátországával, egész pontosan Ihor Kolomojszkijjal foglalkozik. Ebben azt derítik fel a készítők, hogy

az ukrán elnök a dúsgazdag oligarcha befolyása, illetve irányítása alatt áll.

(Az ukrán elnök és a milliárdos oligarcha kapcsolatával három éve a Szabad Európa Rádió is foglalkozott, ahogy azt megírtuk).

A nyolc és fél perces videó elején röviden felidézték, milyen folyamatok játszódtak le az orosz inváziót megelőzően.

Mint ismert, Zelenszkij a 2019-es ukrán elnökválasztáson nagy meglepetésre 73.2 százaléknyi szavazatot kapott, úgy, hogy korábban még csupán eljátszotta az ukrán elnököt A nép szolgája című sorozatban.

Mindenképpen érdekes, hogy a műsort azon a csatornán sugározták, amelynek a tulajdonosa Kolomojszkij. Az még különösen sokat mondó, hogy Zelenszkij elnökjelölti kampányát is az oligarcha finanszírozta.

A sorozat népszerűnek bizonyult az ukránok körében, akik kezdtek hinne abban, hogy Zelenszkij az ország elnöke lehet. Azonban ez önmagában kevés lett volna a sikerhez: az 1963-ban Dnyipropetrovszkban született Ihor Kolomojszkij, becenevén Benjah nélkül ez nem ment volna.

Üzlet

Bár elképesztő vagyont halmozott fel, Ukrajnán kívül nem igazán ismert a neve. Annak ellenére, hogy létrehozta a Privat Groupot, amelynek keretén belül cégek és gyárak ezreit irányítja.

Zelenszkij szponzorának becsült vagyona 1,8 milliárd és 6,4 milliárd dollár között mozog, azonban, hogy mennyi a valós az összeg, nehéz felbecsülni. Mindenesetre Ukrajna második-harmadik leggazdagabb embereként tartják számon.

Mesés vagyont halmozott fel az évek során Forrás: AFP/Vladyslav Musienko

A Privat Grouphoz tartozó cégek egyike sincs a tőzsdén. Mint a videóban kiemelik, azoknak átláthatatlan a finanszírozása, ami azért érdekes, mert pártfogoltjának, Zelenszkij egyik legfontosabb védjegye a korrupcióellenesség, folyamatosan ezzel kampányol.

Az mindenesetre biztos. hogy 2019-ben Kolomojszkij 70 százalékos részesedést szerzett az 1+1 Media Groupban, amely egyébként 95 százalékban uralja az ukrán televíziós piacot. Szintén hozzátartozik Ukrajna legnagyobb kereskedelmi bankja, a Private Bank, akárcsak az ország egyik legnagyobb olajkitermelő cége, az UKRNAFTA. A Halcsinya üditőgyártó céget is a magáénak tudhatja, Oblaszt néven villamosáram-szolgáltató telepeket is tulajdonol, sőt, acélműveket is. Az Egyesült Államokban több épület és ingatlan is cégbirodalmának portfoliójához tartozik, többek között Cleveland belvárosában terjeszkedik a vagyonos vállalkozó, akinek tehát a fém-, kőolaj- és a médiaszektorban is vannak érdekeltségei.

Nem szokványos, hogy van ukrán, izraeli és ciprusi útlevele is, és amikor egy újságíró rákérdezett, ez hogyan lehetséges, cinikusan úgy válaszolt: "Az ukrán alkotmány tiltja a kettős állampolgárságot, de a hármas állampolgárságot nem."

A filmben hosszasan részletezik, hogyan lett egy mérnökcsalád fiából milliárdos üzletember. Már egy évvel azután, hogy lediplomázott a Dnyipropetrovszki Kohászati Intézetben, bizniszelgetni kezdett, hogy aztán egyre nagyobb üzleteket kössön, és egyre nagyobb vagyonokra tegyen szert.

Politika

Zelenszkij segítője nemcsak üzleti, hanem politikai vonalon is építkezett. Sajtóértesülések szerint először Julija Timosenko ukrán politikusnőt és pártját, majd Viktor Juscsenko volt ukrán elnököt támogatta. A Business Chronicles szerint

5 millió dollárt fektetett az úgynevezett narancsos forradalomba.

Mint ismert, a tüntetéssorozat azután vette kezdetét, hogy a 2004-es ukrajnai elnökválasztáson csalások történtek. A megmozdulás mögött álló legfőbb politikai erő, a Mi Ukrajnánk narancssárga jelképéről kapta a nevét. A 2005 januárjában megismételt második választási fordulóban Viktor Juscsenkót választották Ukrajna elnökévé.

A Majdan téri eseményeket követően rövid ideig, 2014 és 2015 között maga is töltött be közhivatalt, 2014-ben szülőföldje, Dnyipropetrovszk régió kormányzója lett, nem sokkal azután, hogy megbuktatták a Kreml-barát ukrán elnököt, Viktor Janukovicsot.

Ihor Kolomojszkij ott volt A Nép Szolgájának párt 2018-as alapításánál, amit Zelenszkij korábbi sorozatáról nevezett el. A műsor a Kolomojszkij által tulajdonolt 1+1 Medián futott, a színész itt jelentette be, hogy elindul a 2019-es ukrán előrehozott választáson. Nemcsak ez az egyetlen kapcsolódási pont az üzletember és az elnök között: mindketten Dnyipropetrovszkban születtek.

Szerepet játszik, de a filmet nem ő rendezi Forrás: AFP/Handout

Korrupció

Ahogy a legtöbb, a politikával kapcsolatba kerülő milliárdos körül, úgy Kolomojszkijval kapcsolatban is korrupciógyanús ügyek bukkantak fel.

2016-ban azonban Porosenko kormánya átvette a Privat Bank irányítását, azt állítva, hogy több milliárd dollárt sikkasztottak el belőle. Kolomojszkij tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna, és a bíróságon próbálta visszaszerezni a bankot. Sokkal nagyobb sikerrel járt azonban azzal, hogy elindította Zelenszkijt a választáson, mivel 2019-ben, miután Zelenszkijt elnökké választották, kimondta a bíróság, hogy a bank államosítása illegális volt.

Nem ez volt az egyetlen botránya a mesés vagyont felhalmozó oligarchának: 2017-ben a londoni Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében befagyasztottak 2,5 milliárd dollárt Kolomojszkij vagyonából, 2019-ben pedig nyomozást indítanak ellene pénzmosás vádjával az Egyesült Államokban.

2020-ban sikkasztással is megvádolták a Shell-lel kapcsolatos ügyletek és a furcsa ingatlanvásárlások okán a tengerentúlon.

Korábban is írtunk Kolomojszkij és Zelenszkij kapcsolatáról, ebben a cikkben tudja elolvasni a lényeget.