Tovább súlyosbodik a háború, Putyin váratlanul felhívta a német kancellárt

HORIZONTAL war conflict TOPSHOTS A Ukrainian soldier patrols next to a burned vehicle in the village of Lukianivka near Kyiv on March 30, 2022. (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP) Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus
A Ukrainian soldier patrols next to a burned vehicle in the village of Lukianivka near Kyiv on March 30, 2022. (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP)
Vágólapra másolva!
Telefonon tájékoztatta szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaf Scholz német kancellárt azzal a döntésével kapcsolatban, hogy az orosz gázért rubelben kell majd fizetni - közölte a Kreml sajtószolgálata. A német kancellár írásbeli tájékoztatást kért az orosz elnöktől az orosz földgázszállítások elszámolási rendszerének tervezett átalakításáról.
Vágólapra másolva!

A moszkvai tájékoztatás szerint az elszámolás rendjét azért változtatják meg, mert az EU tagállamai a nemzetközi jogot megsértve befagyasztották a Bank Rosszii devizatartalékait.

Telefonon tájékoztatta szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaf Scholz német kancellárt Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Steffen Hebestreit, a német kormány szóvivője szerint Vlagyimir Putyin elmondta, hogy aláír egy törvényt, amely szerint ugyan április 1-jétől a gázszállításokért rubelben kell fizetni, de ez nem jelent változást az európai szerződéses partnerek számára.

Az orosz gáz árát továbbra is euróban kell kifizetni, és az összeget a szokásos módon a Gazprom Banknak kell átutalni,

amelyet nem érintenek az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett büntetőintézkedések. A bank a beérkezett pénzt rubelre váltja át - fejtette ki Vlagyimir Putyin.

Olaf Scholz a beszélgetés során nem egyezett bele ebbe az eljárásba, csupán írásbeli tájékoztatást kért, hogy pontosabban megismerhesse.

A német kormány továbbra is a legfejlettebb ipari államokat összefogó G7 csoportban kialakított álláspontot képviseli, miszerint "az energiaszállításokért kizárólag euróban vagy dollárban kell fizetni, ahogyan azt a szerződések előírják" - áll a közleményben.

Olaf Scholz német kancellár a beszélgetés során nem egyezett bele az eljárásba Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Mint arról korábban beszámoltunk, elzárná a gázcsapot Peter Hauk német miniszter is, aki Márki-Zay Péterhez hasonlóan azt mondta:

A Kreml szerint Putyin és Scholz az orosz-ukrán tárgyalások Isztambulban kedden megtartott újabb fordulójáról is beszélt. Megvitatták a civilek biztonságos evakuálásának kérdését a harcok helyszínéről, mindenekelőtt Mariupolból.

Putyin március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalannak minősített országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt "a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron". Hangsúlyozta, hogy a változások csak a fizetés pénznemét érintik.
Putyin azt mondta, hogy a külföldi fogyasztók számára lehetőséget kell biztosítani a szükséges tranzakciók lebonyolítására, és világos, átlátható fizetési eljárást kell kialakítani számukra, beleértve a rubel vásárlását az orosz devizapiacon. Az ügyletek új ügymenetét az elnöki utasítás értelmében csütörtökig kell kidolgoznia a jegybanknak és a kormánynak.

Az orosz gáz elzárása Magyarországon veszélyeztetné a rezsicsökkentést

A Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal követelései, hogy állítsák le az orosz gázt, az első pillanattól veszélyeztetnék a magyar rezsicsökkentést – jelentette ki Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője. A Mediaworks Hírcentrumának arról is beszélt, hogy a szankciók követelésével valójában Oroszország jár jól, mivel már eddig is több mint háromszorosára nőtt az energiahordozó ára.

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatják.