Szijjártó Péter: A legfontosabb az, hogy kimaradjunk ebből a háborúból

SZIJJÁRTÓ Péter, Századvég Rezsi Konferencia Budapesten
Budapest, 2022. március 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Századvég által szervezett Rezsi Konferencia című rendezvényen a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián 2022. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Mi semmiképpen sem fogjuk engedni, hogy bárki a magyar emberekkel fizettesse meg a háború árát, ezért nem járulunk hozzá a földgáz- és a kőolajszállítások szankcionálásához - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
Vágólapra másolva!

Nekünk, magyaroknak a legfontosabb az, hogy kimaradjunk ebből a háborúból - írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter jelezte: csütörtökön tartják a NATO keleti szárnyán elhelyezkedő országok (V4, a balti államok, Románia és Bulgária) külügyminisztereinek találkozóját Pozsonyban. A napirenden az ukrajnai háború szerepel. Kiállunk Ukrajna mellett, minél előbb békét szeretnénk - olvasható a bejegyzésben.

"Nekünk, magyaroknak a legfontosabb az, hogy kimaradjunk ebből a háborúból. Megvédjük Magyarországot, megvédjük a magyar embereket, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne keveredjünk bele a háborúba. Ezért döntöttünk úgy, hogy nem szállítunk fegyvert, és nem is engedjük át hazánk területén a fegyverszállítmányokat" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Szijjártó Péter: Kulcskérdés az energiaellátás biztonsága Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette: más közép- és kelet-európai országok másként döntöttek. "Ez nem a mi döntésünk, hanem az övék, ezért azt tiszteletben tartjuk, ugyanakkor elvárjuk, hogy ők is tartsák tiszteletben a mi döntésünket" - emelte ki. Szijjártó Péter szerint a külügyminiszteri találkozón beszélni fognak az energiaellátás biztonságáról is, amit kulcskérdésnek nevezett egész Európában.

"Mi semmiképpen sem fogjuk engedni, hogy bárki a magyar emberekkel fizettesse meg a háború árát, ezért nem járulunk hozzá a földgáz- és a kőolajszállítások szankcionálásához. Szerencsére nem vagyunk egyedül, több (főleg nyugat-európai) ország képvisel ebben a kérdésben észszerű álláspontot" - fogalmazott Szijjártó Péter.