Térképen mutatjuk, hogy állnak az ukrajnai harcok

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Trostianets, Trosztyanec, megsemmisült orosz katonai jármű
Trosztyanec, 2022. március 30. Megsemmisült orosz katonai jármű roncsai a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő Trosztyanec pályaudvaránál 2022. március 29-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Roman Pilipej
Vágólapra másolva!
Megtartották az oroszok a Kijev körüli állásaikat, és továbbra is folytatják majd a város elleni támadásokat - derül ki egy elemzésből. Keleten az ukránok visszaverték a támadásaikat, Mariupolban azonban sikerült újabb tereülteket elfoglalni, jelentős veszteségek árán.
Vágólapra másolva!

Az Institute Study of War (ISW) nevű intézet tett közzé egy térképet a harcok aktuális állásáról. A térképükön zöld körrel jelezték azokat a helyszíneket, ahol az elmúlt 24 órában inetzív harcok folytak, rózsaszínnel láthatóak azok a területek, amelyeket az orosz csapatok elfoglaltak a háború február 24-i kezdete óta elfoglaltak, és szintén rózsaszínnel, de vonalazással jelölték azokat, amelyeket már korábban is jelen voltak, például a Krím-félsziget.

Sárgán látjuk azokat a területeket, amelyet újonnan foglaltak el az oroszok, kékkel pedig azokat, amelyek egy sikeres ellentámadás után visszakerültek az ukránokhoz.

Az oroszok tartják az állásaikat Kijev körül

Az ISW legfrissebb elemzésében azt írja, hogy az orosz csapatok megtartották a Kijev körüli pozícióikat, és visszaverték az ukrán ellentámadásokat. Hangsúlyozták:

az orosz erők - a korábbi ígéretekkel ellentétben - nem adják fel a főváros körül állásaikat, és vélhetően folytatják támadásokat.

Csernyihiv környékéről ugyan kivontak csapatokat, amelyeket máshová csoportosítottak át, de az ISW szerint ez nem jelent érdemi változást.

Az elmúlt 24 órában az orosz erők nem hajtottak végre akciókat az ország északkeleti részén, bár Izyum környékén néhány egységgel megerősítették az ottani erőiket. Az ISW elemzése szerint azonban nem valószínű, hogy a közeljövőben beveszik a várost.

Luhanszkban és Donyeckben az ukránok visszaverték az orosz támadásokat. Mariupolban ugyan sikerült előrenyomulni az orosz erőknek, de vélhetően nagyon komoly veszteségeket szenvedtek.