Vannak nézeteltérések, de Magyarország olyan partner, aki soha nem titkolta álláspontját, az együttműködés más területein, például az EU-ban, soha nem hagyott cserben bennünket - minderről Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke beszélt egy lapinterjúban. 

Nézzük hideg szemmel a most kialakult helyzetet, Magyarország minden eddig javasolt szankciót támogatott, elítélte az orosz agressziót - mondta Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság pártjának elnöke a wPolityce.pl-nek. Közölte, Magyarország ellenzi az Oroszországból származó olajimport tilalmát, de ugyanezt a hozzáállást képviseli Németország és néhány más fontos uniós ország is. Tisztában vagyunk azzal, hogy a magyar gazdaság milyen nagy mértékben különbözik a lengyelhez képest. Mindenekelőtt a Gyurcsány Ferenc posztkommunista miniszterelnök idején alakult ki a sok dimenzióban mélyreható függőség Oroszországtól.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ezt nehéz megtörni. Tudjuk, hogy Magyarországnak más a történelme, ezért másképp közelíti meg a dolgokat, és Ukrajnában is van egy nagy magyar kisebbség is - mondta a pártelnök. 

Jaroslaw Kaczynski: Magyarország olyan partner, aki soha nem titkolta álláspontjátForrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Azt is őszintén be kell vallani, hogy mindig is tisztában voltunk Orbán Viktor és a mi politikai táborunk Oroszországhoz és Németországhoz való hozzáállása közötti különbségekkel - hívta fel a figyelmet Kaczynski. Ez már az évekkel ezelőtti hosszú nidzicai beszélgetésünk során is nyilvánvaló volt, korábban is ismertük egymást, de akkor tudtuk először mélyebben megismerni egymás álláspontjait.

A pártelnök közölte, semmiképpen sem szakítjuk meg a két ország közötti kapcsolatokat. Morawiecki miniszterelnök megállapodott Orbán Viktorrak és a többi partnerrel a Visegrádi Csoport többhetes felfüggesztéséről. Hangsúlyozni szeretném: vannak nézeteltérések, de Magyarország olyan partner, aki soha nem titkolta álláspontját. Az együttműködés más területein, például az EU-ban, soha nem hagyott cserben bennünket - tette hozzá.