Odesszát rakétázzák az oroszok, apokaliptikus felvételek a kulcsfontosságú kikötővárosból

Odessza, 2022. április 3.
Sűrű, fekete füstoszlopok szállnak a magasba az orosz rakétacsapásokat követően a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárosból 2022. április 3-án.
MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
Odessza, 2022. április 3. Sűrű, fekete füstoszlopok szállnak a magasba az orosz rakétacsapásokat követően a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárosból 2022. április 3-án. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
Vágólapra másolva!
A legfontosabb ukrajnai kikötővárost, Odesszát kezdte el reggel rakétázni az orosz hadsereg. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy egy olajfinomítót és három üzemanyagraktárat semmisítettek meg Odessza térségében. Odessza város, illetve az Odesszai régió elestével a Dunán a NATO és Oroszország határos lehet egymással. Ez alapjaiban változtatná meg a Duna menti államok – köztük Magyarország – folyami stratégiáját, illetve azt, hogy hogyan tudjuk kiaknázni a dunai hajózásban rejlő gazdasági-kereskedelmi lehetőségeket, de biztonságpolitikai szempontból is teljesen új helyzetet teremtene. Boris Johnson brit miniszterelnök rakétákkal szerelné fel Odesszát, de ez a konfliktus további eszkalálódásához vezetne.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, vasárnap reggel a Fekete-tenger melletti legfontosabb ukrán kikötővárost,

az egymilliós lakosságú Odessza több pontját is támadás érte.

Legkevesebb 4 darab orosz rakéta becsapódott egy kőolaj-finomítóba és a környéken lévő üzemanyagraktárakba, amelyek kigyulladtak.

A felvételek alapján

óriási tűz csapott fel a rakétatámadás helyszínén, és hatalmas füstfelhő gomolygott.

Sérültekről és halálos áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek a helyszínről.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy

egy olajfinomítót és három üzemanyagraktárat semmisítettek meg Odessza térségében.

Hagyományosan Odessza számított Ukrajna legfontosabb kereskedelmi kikötőjének, míg Mariupol a legjelentősebb hadikikötő szerepét töltötte be. Mariupol kikötőjét már napokkal ezelőtt elfoglalták az oroszok, de az időközben nagyrészt megsemmisült város egy kisebb része még tartja magát.

Odessza lakosságát arra szólították fel az ukrán hatóságok, hogy maradjanak otthon.

A brit miniszterelnök rakétákkal szerelné fel Odesszát, ez a konfliktus további eszkalálódásához vezethet

Boris Johnson Odessza védelmét, valamint a kelet-ukrajnai orosz tervek végrehajtásának megakadályozását tervezi – írja az M1 Híradója a The Timesra hivatkozva.

A brit tervek szerint

olyan rakétákat szállítanának, amelyeket az orosz hadihajók ellen lehetne bevetni, megakadályozva a dél-ukrajnai települések tenger felőli bombázását.

Az értesülés alapján Johnson közölte minisztereivel, hogy a brit kormány védelmi fegyvereket vásárol és ad át Ukrajnának, megakadályozandó az oroszok támadását Odesszában.

Ez azonban a háború eszkalálódásához vezethet, ráadásképpen az EU- és NATO-tag Románia határai mentén.

Ennek pedig komoly negatív hatásai lennének nem csupán Romániára, illetve az erdélyi magyarságra nézve, de közvetve Magyarországra is.

A Duna menti országok szempontjából miért annyira fontos Odessza?

Az Ukrajnában megtermelt gabona döntőrészt Odessza kikötőjén keresztül hagyja el az országot, ez a jövőben még inkább így lesz, mivel Herszon és Mariupol kikötőit már elfoglalták az oroszok.

Ahogy azt az Origo a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzőjére, Barabás T. János volt diplomatára hivatkozva megírta,

Odessza város, illetve az Odesszai régió elestével a Dunán a NATO és Oroszország határos lehet egymással.

Ez alapjaiban változtatná meg a Duna menti államok – köztük Magyarország – folyami stratégiáját, illetve azt, hogy hogyan tudjuk kiaknázni a dunai hajózásban rejlő gazdasági-kereskedelmi lehetőségeket, de biztonságpolitikai szempontból is teljesen új helyzetet teremtene.

Magyarország számára rendkívüli fontossággal bír a Duna, hiszen hazánk a Duna-medence közepén fekszik, illetve a magyar kormány dolgozta ki az úgynevezett Duna-stratégiát, még a 2011-es EU-elnökség idején.