Iszlamista szervezethez köthető az a támadás, amelyet vasárnap éjjel a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik faluja ellen követtek el, legkevesebb 21 civil meghalt - jelentette a Reuters hírügynökség.

Egy helyi emberi jogi szervezet vezetője szerint az éjszaka Masambo falu lakosságát érő támadásért az ugandai Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) iszlamista fegyveres csoport lehet a felelős.
Csoda, hogy túléltük. Már ágyban voltunk, amikor meghallottuk a bakancsok dobogását, aztán a lövéseket. És amikor hallottuk az áldozatok sikolyait, rögtön tudtuk, hogy a felkelők rajtaütése - mondta el az egyik túlélő a Reuters hírügynökségnek. Később 21 holttestet találtak a faluban, de az áldozatok száma még nem végleges. Antony Mwalushayi, a kongói hadsereg szóvivője a biztonsági helyzet felmérése utánra ígért tájékoztatást.

Lövésnyomok egy kongói faluban egy iszlamista támadás után 2021 májusábanForrás: AFP/Alexis Huguet

Az ADF 1990 óta terrorizálja a lakosságot a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. A szélsőséges csoport 2013-as újraéledése óta ezrek haláláért felelős, több esetben támadtak civilekre, általában éjjel. Tavaly decemberben Uganda több mint 1000 katonát küldött Kongóba, hogy közös műveleteket hajtsanak végre az ADF ellen.