Szijjártó Péter: A szankciók nem hozzák el a békét a Nyugat-Balkánon

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. március 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az üvegtermékek gyártásával foglalkozó SCHOTT Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 10-én. A német cég újabb, 28 milliárd forintos beruházásával százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán. Az állam által 3,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében a kft. előre tölthető, steril injekciós fecskendők előállításával bővíti magyarországi portfólióját. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A szankciók nem hozzák el a békét a Nyugat-Balkánon, ezért fontos lenne, hogy az európai politikusok jobban megértsék a térség helyzetét, ehhez azonban büntetőintézkedések helyett tárgyalniuk kellene az érintett vezetőkkel - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Mostarban.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető először Dragan Coviccsal, a boszniai horvátok vezetőjével egyeztetett, aki szerinte rendkívül korrekten szólalt meg a magyarországi választásokkal kapcsolatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A találkozót követően leszögezte:

Ehhez pedig arra is szükség van, hogy az államalkotó nemzetek "megtalálják a számításaikat".
Hozzátette, hogy a kormány támogatja a horvát nemzeti közösséget a nemzetközi szerződések biztosította jogaik teljes körű érvényesítésében, s ebben az európai platformokon is számíthatnak hazánkra.

Szijjártó Péter ezt követően Milorad Dodikkal, a boszniai szerbek vezetőjével tárgyalt, és bejelentette, hogy mivel a térség békéjének és stabilitásának vannak gazdasági feltételei is, Magyarország jelentős gazdaságfejlesztési programot indít Bosznia-Hercegovinában, illetve a boszniai Szerb Köztársaságban, első körben harmincmillió euró értékben.

- fogalmazott.