Az Északi-Tenger partján lévő belgiumi kikötőben, Zeebrugge-ben lassan elfogynak a helyek az orosz exportra szánt, azonban a szankciók miatt visszatartott gépjárművek miatt. Az ország legnagyobb konténerkikötőjében ugyanis jelenleg nyolcezer személyautó rostokol, a felük luxuskategóriás autó.

A kikötőben azonban legfeljebb tízezer autó tárolására van hely, amely – ha betelik – az autók újbóli értékesítésére kényszeríti majd a feladót. Azért újbóli eladásról lenne szó, mert a járműveket, vagy azok nagy részét az orosz ügyfelek vélhetően már szállítás előtt kifizették - írja Brussels Times.

A Zeebrugge-i kikötő, 2020 végén, akkor a brexit miatt álltak az autók a kikötőbenForrás: Belga via AFP/Kurt Desplenter

Az orosz-ukrán háború előtt Belgium autóexportja jelentős hányadát tette ki az Oroszország és Belgium között fennálló kereskedelmi kapcsolatoknak: 2017 és 2019 között évente átlagosan 2,9 milliárd euró értékben indultak autók Belgiumból tengeri úton Oroszországba.

A gépjárművek kikötői mozgatásával foglalkozó vállalat, az International Car Operators adatai szerint Belgium évente több mint 120 ezer jármű exportjától esik el az Oroszország ellen életbe léptetett uniós szankciók miatt.