A Daily Mail készített egy riportot brit veteránokkal, akik ukrán nőket védenek a legforgalmasabb lengyel átkelő környékén - írja a Mandiner. A térségben ugyanis szexuális kereskedelmet folytató bűnszervezetek tevékenykednek, az orosz-ukrán háború elől menekülő nőket ejtenek most áldozatul. Egy 20 év körüli lányért körülbelül 65 millió forintot is kaphatnak az embercsempészek.

A riport során a brit lap munkatársa elkísérte a veteránokat egy bevetésre, ahol mindössze 30 másodperc alatt gyanút fogtak. A brit veteránok harcedzett csoportja is megdöbbent azon, hogy milyen gyorsan találtak szexuális ragadozókat az ukrán-lengyel határon.

Az egyik volt katona, Billy Wright egy pár termetes férfira mutatott, akik egy kávézó előtt üldögéltek a határon túl.Vegyük ezt a kettőt – még egy csésze teájuk sincs, hogy beolvadjanak. Ez kirívó. 100 százalékig biztos vagyok benne, hogy valakit keresnek– mondta Billy.

Az egyik önkéntesnek sikerült rápillantania titokban az egyik férfi telefonjára, és több mint egy tucat fényképet talált ukrán családokról.

Ukrán menekültek a lengyel határon egy lengyel katona kíséretébenForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A 38 éves Billy Wright elmagyarázta, hogy hogyan működnek ezek az emberkereskedő hálózatok: „Áldozatot keresnek, általában egy idősebb anyát, akinek 20 év körüli lánya van, vagy egy fiatalabb anyát, akinek tizenéves lányai vannak. Minél fiatalabbak, annál jobb. A jelenlegi árfolyam egy 20 év körüli lány esetében 145 000 font (körülbelül 65 millió forint)"

Ezután lefényképezik őket, amint felszállnak a vonatra Lvivben, vagy az ukrán határon várnak, és elküldik a lengyel oldalon várakozó férfiaknak. Az átkelőnél mindössze 15 perc leforgása alatt a brit önkéntesek nyolc férfit azonosítottak emberkereskedőként.

Óvatosnak kell lennünk – mondta Billy Wrigt. – Ez a megfigyelésről szól. Titokban fényképeket készítünk, és egy adatbázisba helyezzük, amelyet megoszthatunk a határon működő emberkereskedelem-ellenes szervezetekkel – és a rendőrséggel. Csak akkor cselekszünk, ha látjuk, hogy a férfiak közelednek a nőkhöz, és megpróbálják az autóba csalni őket.

Emellett az önkéntesek speciális technológiát használnak arra is, hogy szöveges üzeneteket küldjenek a határt átlépő családoknak, figyelmeztetve őket az előttük álló veszélyekre.

Percről percre tudósításunkat az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.