Új kiállítás nyílt Észak-Korea egyik legfőbb múzeumában Kim Dzsongun vezető hatalomra kerülése 10. évfordulója alkalmából - jelentette hétfőn a kommunista állam hírügynöksége.

A KCNA tájékoztatása szerint Koreai Forradalmi Múzeum tárlata Kim Dzsongun "halhatatlan érdemeinek" van szentelve.

A kiállítási tárgyak többsége, ideértve a fényképeket és a bemutatott videófelvételeket az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt 2016 májusi kongresszusára összpontosítanak, amelyen az észak-koreai vezető ígéretet tett arra, hogy "felelős nukleáris hatalommá" teszi hazáját. Hírügynökségek felidézték, hogy Kim Dzsongun akkor kijelentette, hogy Phenjan csakis abban az esetben fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha az ország szuverenitása kerülne veszélybe.

A kiállított tárgyak között szerepel Kim Dzsongun 2017 novemberében írt levele, amelyben bejelentette az állami nukleáris erők megalakulását, miután Észak-Korea sikeresen tesztelt egy új, interkontinentális ballisztikus rakétát.

Kim Dzsongun (középen) észak-koreai vezető egy új típusú interkontinentális ballisztikus eszköz közelében sétál (2022.03.24-i felvétel)Forrás: AFP/KCNA/KSN

A KCNA egy külön hírben számolt be arról, hogy Kim Dzsongun hatalomra kerülésének 10. évfordulója alkalmából országos gyűlést tartottak, amelynek résztvevői az észak-koreai vezetőt méltatták, amiért - a KCNA fogalmazásában - "az országot egy teljes körű katonai hatalommá tette erőteljes fizikai védelmi eszközökkel".

Kim Dzsongun hivatalosan 2012. április 11-én került hatalomra a Koreai Munkapárt főtitkáraként, miután apja, az országot 1994 óta irányító Kim Dzsong Il 2011 decemberében meghalt.