Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke több mint 8,1 millió szavazattal 23,41 százalékkal került be a köztársasági elnöki választások vasárnap, azaz április 24-én esedékes második fordulójába. De ki is Marine Le Pen?

Marine Le Pen, teljes születési nevén Marion Anne Perrine Le Pen, 1968. augusztus 5-én született Jean-Marie Le Pen és Pierrette Lalanne harmadik lányaként a Párizs környéki Neully-sur-Seine városában. A Le Pen név eredetét tekintve breton név, és azt jelenti, hogy „a fej" vagy „a főnök", Marine Le Pent pedig gyakran kezdőbetűinek összevonásából csak „MLP"-nek írják. A családi kötelékek közül érdemes kiemelni, hogy Marine Le Pen Marion Maréchal-Le Pen nagynénje, akinek felnevelésében is aktívan részt vett.

(Marion Maréchalt tartják a legnépszerűbb jobboldali politikusnak Franciaországban, 2012-ben parlamenti képviselő lett, 22 éves korában, a francia történelem legfiatalabb képviselőjeként - öt évvel később visszavonult, kutatóintézetet alapított, majd a mostani elnökválasztáson már nem nagynénjét, hanem Éric Zemmour-t támogatta.)

Marine Le Pen több mint 8 millió szavazatot szerzett az elnökválasztás első körébenForrás: AFP/Thomas Samson

Önéletrajzi könyvéből, a „Contre flots"-ból („Árral szemben") egyértelműen kiderül, hogy apja mellett, aki a Nemzeti Front elnöke volt, már gyerekfejjel megtanulta, hogy a politika az valami egészen más, mint amivel a felnőttek általában foglalkoznak. Különösen az a politika, amivel saját apja foglalkozott, aki soha nem tudott kikerülni a kiközösítéssel járó szélsőjobboldali beskatulyázásból. 1976. november 1-jéről 2-ára virradó éjszaka robbantásos merényletet követtek el Jean-Marie Le Pen és családja ellen párizsi lakásukban, valami csoda folytán senki sem sérült meg, de a 8 éves MLP ágya üvegszilánkokkal lett tele, és a 20 kilós bomba lerombolta az ötemeletes ház jelentős részét. „Csak azon a borzalmas éjszakán jöttem rá, hogy apám a politikával foglalkozik. És ott, amikor babáznom kellett volna, tudatosult bennem egy számomra szörnyű és felfoghatatlan dolog: az apámat nem kezelik egyenrangúként, nem kezelnek minket egyenrangúként" - írja a könyvében. „Ő életem férfija. Ő hozta létre azt a nőt, aki lettem" - vallott később apjáról. A másik nagyon fontos esemény az életében 16 éves korában következik be, amikor szülei elválnak, és miután MLP apja, Jean-Marie Le Pen oldalára áll a válóperben, 15 éven keresztül nem beszél az anyjával; és a válás komoly traumát okozott neki, különösen az a tény, hogy anyja volt az, aki elhagyta a családi otthont. Később azonban sikerül nagyon közeli kapcsolatot kialakítaniuk.

Az apján kívül fontos szerepet töltött be életében Franck Chauffroy, aki három évig volt a férje 1997-2000 között, és akinek három lányát köszönheti. MLP 2002-ben újra férjhez ment Eric Iorióhoz, aki apjának, a Nemzeti Front elnökének egykori főtitkára volt. Tőle 2006-ban vált el, egy ideig Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés alelnöke és Perpignan polgármestere volt a társa, de most egyedülálló, és a Párizs környéki La Celle-Saint-Claud városában él, 6 bengáli macskát tart, amihez a megfelelő macskatenyésztő végzettséggel is rendelkezik.

Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje (k) sajtótájékoztatót tart, miután leadta voksát a francia elnökválasztás első fordulójában az észak-franciaországi Henin-Beaumont egyik szavazóhelyiségében, 2022. április 10-énForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ami politikai karrierjét illeti, MLP fiatalon bekapcsolódott apja pártjába, és 18 éves korában belépett a Nemzeti Frontba. 1993-ban indult először a parlamenti választásokon. A végzettségét tekintve jogász (specialitása a büntetőjog, de ügyvédként válóperekkel, hajléktalanok védelmével foglalkozott) MLP 1998-ban csatlakozott a párt jogi platformjához, majd a Nord-Pas-de-Calais régió tanácsosa lett. E kitérőt követően 2004-ben már a Nemzeti Front alelnöke, ugyanebben az évben a párt európai parlamenti képviselőjévé is megválasztották.A 2007-es elnökválasztás idején apja stratégiai tanácsadójaként, majd később, 2007 és 2010 között számos sikert könyvelhetett el, a Nemzeti Front rekorderedményeket ért el a parlamenti, a regionális és az európai választásokon is. 2004-ben európai parlamenti képviselővé választották, és ezzel egyidejűleg Hénin-Beaumont város önkormányzati képviselője lett, illetőleg Nord-Pas-de-Calais régió regionális tanácsosává is újraválasztották. MLP 2009-ben lemondott európai parlamenti képviselői mandátumáról, és 2011-ben komoly küzdelmet követően átvette apja pártjának vezetését, és a Nemzeti Front elnöke lett. A 2012-es elnökválasztáson nem került be a második körbe, François Hollande és Nicolas Sarkozy mögött csak harmadik lett. Ezt követően MLP megalapította a Nemzeti Tömörülést (Rassemblement National), és két képviselőjük is bekerült a parlamentbe, köztük MLP unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen. Hosszú pereskedést követően 2015-ben felfüggesztette apja, Jean-Marie Le Pen tagságát a Nemzeti Frontban, akit ki is zártak a pártból, bár a tiszteletbeli elnöki tisztséget megkaphatta az idősödő politikus. A Nemzeti Front 2018-ban Nemzeti Tömörülésre (Le Rassemblement National) változtatta nevét.

Újra összecsapnakForrás: AFP/Joel Saget

MLP a 2017-es elnökválasztáson a szavazatok 21 százalékával második lett Emmanuel Macron mögött, majd a második fordulóban vereséget szenvedett: Emmanuel Macron a szavazatok 66 százalékával győzött, MLP 33,90 százalékot kapott. Akkor még a szélsőjobbal való riogatás, az álságos "köztársasági frontot Le Pen ellen" felhívás működött. Természetesen Marine Le Pennek semmi köze a szélsőjobbhoz. Ugyanakkor fontos tény: Marine Le Penre 10 millió francia ember szavazott.

ÍRÁSUNK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK.