Térképen az orosz-ukrán háború legfrissebb hadmozdulatai

Vágólapra másolva!
Az Institute for the Study of War amerikai kutatóintézet több friss térképet is megosztott az orosz-ukrán háború jelenlegi helyzetével kapcsolatban. Az intézet szerint a harcok súlypontja egyértelműen Ukrajna déli és keleti régióiba tevődött át. Az ország északi része már nem áll orosz ellenőrzés alatt, Mariupol városában kritikus a védők helyzete, az oroszok pedig megpróbálhatják bekeríteni az ukrán főerőket az ország keleti részében.
Vágólapra másolva!

Ukrajna északi részéről az orosz hadsereg teljesen kivonult, miután nem sikerült körbezárni és elfoglalni a fővárost, Kijevet.

Az orosz egységek Fehéroroszországba vonultak vissza, jelenleg a csapatok feltöltése, újraszervezése zajlik, várhatóan egy Donyeck és Luhanszk megyékben megindítandó nagyszabású offenzíva céljából.

Az elmúlt 24 órában főként Ukrajna déli és keleti területein zajlottak jelentős harcok,

Mikolajiv továbbra is tartja magát, az ukrán erők a város és a szintén kulcsfontosságú Herszon közötti területen csaptak össze az orosz egységekkel.

Az orosz és a szeparatista erők továbbra is hevesen támadják több irányból Izjumot, Popasna és Rubizsne városokat, ezeken a területeken kisebb sikereket is elérnek - látható az The Institute for the Study of War Twitter-oldalán.

A cél itt valószínűleg az ukrán hadsereg Donyeck és Luhansz megyék általuk kontrollált területét védő erők bekerítése lehet.

Forrás: The Institute for the Study of War

Mariupol kikötőváros továbbra is heves ostrom alatt áll, a védők és a lakosság helyzete kritikus.

A donyecki szeparatista erők állítólag elfoglalták a város kikötőjét, továbbá az orosz egységek elérték a szintén kulcsfontosságú Azovstal ipari létesítményt is.