17 ember halt meg egy teherautó balesetben egy illegális aranybányánál Indonéziában

baleset Indonézia Manokwari
This handout photo released by Manokwari Search and Rescue Team taken in Manokwari on April 13, 2022 shows members of search and rescue team carry a body of victim after a truck heading down from a remote mountain in Indonesia's West Papua province crashed into a cliff killing 16 people, in Manokwari. (Photo by Handout / MANOKWARI SEARCH AND RESCUE TEAM / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT “ AFP PHOTO / MANOKWARI SEARCH AND RESCUE TEAM” - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
17 ember halt meg, amikor felborult egy munkásokat szállító teherautó Indonéziában, egy illegális aranybánya közelében.
Vágólapra másolva!

Egy sziklának ütközött és felborult egy teherautó Indonézia nyugati részén, egy illegális aranybánya közelében helyi idő szerint szerda hajnalban.

A járművön 29-en utaztak, a balesetben a 17-en meghaltak

- írja az ABC News.

A teherautó Nyugat-Pápua tartomány fővárosába, Manokwariba tartott Minyambou faluból, az utasok a közeli illegális aranybánya dolgozói, illetve a családtagjaik voltak.

A szemtanúk beszámolói szerint a jármű motorja leállt egy emelkedőn, majd a teherautó visszagurult, egy sziklának ütközött és felborult. 13 ember, köztük több gyerek is, a helyszínen meghalt. 16 embert kórházba szállítottak, közülük négyen később belehaltak a sérüléseikbe. A sérültek közül többen súlyos állapotban vannak.

Az ABC News cikkében emlékeztet, hogy Indonéziában sok az illegális aranybánya, amely csekély megélhetést biztosít az ottélőknek.

A munkakörülmények azonban igen veszélyesek:

nem csak a földcsuszamlások és az áradások jelentenek kockázatot a bányászokra, hanem az aranykitermelés során használt vegyi anyagok, például a cián, vagy higany is. Védőfelszereléseket azonban egyáltalán nem, vagy csak alig használnak.

A legutóbbi súlyos baleset 2019 februárjában történt, amikor egy Észak-Sulawes tartományban található illegállis bányában összeomlott az egyik faépítmény, maga alá temetve mintegy 40 embert.