Ukrajna jövője közvetlenül függ az ellenállás mértékétől, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Joe Biden amerikai elnök népirtással vádolta meg Vlagyimir Putyint. Ez történt az éjjel.

Kedd éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, Ukrajna 48. napja tartja magát, és nagyobb veszteséget okozott az orosz hadseregnek ennyi idő alatt, mint amennyit a Szovjetúnió szenvedett el a tíz éven át tartó afganisztáni háborúban vagy a két csecsen háború során.

"Nyilvánvaló, hogy Moszkvában senkit nem érdekel az elesett ukrán civilek száma. Azt mondják, mindent megtesznek az emberek, Donbász érdekében... De még a második világháború idején sem látott ilyen kegyetlenséget ilyen rövid idő alatt Donbász. És kitől? Az orosz csapatoktól." - mondta Volodimir Zelenszkij.

Donbászban megismétlődött Leningrád ostromának története. Minek? Mit szólnának ehhez azok az emberek, akik meghaltak vagy majdnem meghaltak Leningrádban a náci blokád idején? Mit szólnának Mariupol blokádjához?

Az ukrán elnök videójában Viktor Medvedcsuk, vezető ellenzéki politikus elfogásáról is beszélt. Azt mondta, hogy az oroszbarát politikus 48 napon át bujkált, majd megpróbált elszökni az országból. Mivel elfogásakor katonai ruhát viselt, az ukrán elnök szerint a háborús szabályok vonatkoznak rá is. Felajánlotta az Orosz Föderációnak, hogy cserélje ki Mefvedcsukot orosz fogságban lévő valódi ukrán hazafiakra.

Viktor MedvedcsukForrás: AFP

Vegyi fegyverek

Zelenszkij is elismerte, még nem tudni biztosan, hogy Mariupolban milyen mérgező anyagot tartalmazó lövedéket használtak az oroszok a város védői ellen, de tekintettel a folyamatos fenyegetőzésre, a demokratikus világnak még most kellene fellépnie a tömegpusztító fegyverek esetleges bevetése ellen, amíg még van kit megmenteni, mondta.

Az ukrán elnök videóüzenetének a harcosokat lelkesítő részében emlékeztetett: sokan szeretik gúnyolni a megszállókat, trollkodni a kudarcaikat, katonáik képzettségi szintjét és az elmúlt 20 év alatt kifejlesztett, a szovjet modelleknél gyengébb orosz felszerelések megkérdőjelezhető minőségét. De ugyanakkor meg kell érteni, hogy nem minden orosz tank akadt el a terepen. Nem minden ellenséges katona menekül el a csatatérről. És nem mindannyian sorkatonák, akik nem tudják, hogyan kell megfelelően tartani a fegyvereket. Ez nem jelenti azt, hogy félnünk kell tőlük. Ez azt jelenti, hogy nem szabad lekicsinyelni katonáink, hadseregünk érdemeit.

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy büszke minden ukránra, aki fegyvert fog és harcol az oroszokkal szemben, de azokra is, akik a veszély ellenére is az utcára vonulva tiltakoznak, hogy így űzzék ki a megszállókat. Mindig hangsúlyozni kell, hogy ha városainkat, falvainkat elfoglalják, az csak átmeneti. És biztosan felszabadulnak. Ukrajna jövője közvetlenül függ az ellenállásunk erősségétől annak minden formájában - mondta Zelenszkij.

Volodimir ZelenszkijForrás: Ukrán Elnöki Hivatal

Biden népirtással vádolta meg Putyint

Joe Biden amerikai elnök az iowai Menlóban tartott rendezvényen felvetette, hogy Vlagyimir Putyin népirtást hajt végre Ukrajna ellen. Bident nem sokkal később megkérdezték erről a megjegyzésről, mielőtt felszállt volna az Air Force One-ra, hogy továbbutazzon.

Joe BidenForrás: AFP/Mandel Ngan

Az válaszolta: "Igen, népirtásnak neveztem. Egyre világosabbá vált, hogy Putyin csak azt a gondolatot próbálja eltüntetni az emberekben, hogy ukránok lehettek az elkövetők. Egyre több bizonyíték kerül elő arról a szörnyűségből, amit az oroszok elkövettek Ukrajnában. És csak egyre többet fogunk megtudni a pusztításról. Hagyjuk, hogy az ügyvédek döntsék el nemzetközi szinten, hogy ez megfelel-e vagy sem a népirtás fogalmának, de nekem biztos, hogy azt jelenti" - mondta Joe Biden.

Az Egyesült Államok újabb fegyverszállítmányt küld

Amerikai sajtójelentések szerint a Fehér Ház újabb 750 millió dollár értékű fegyverszállítmányt küld Ukrajnába, ami napokon belül meg is érkezhet. Az eszközök a meglévő amerikai fegyverkészletekből származnak, így Biden elnök közvetlenül küldheti azokat a washingtoni törvényhozók engedélye nélkül.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy a szállítmány még véglegesítés alatt áll, és valószínűleg nehéz szárazföldi tüzérségi rendszereket, köztük tarackokat, pilóta nélküli felszíni járműveket és Mi–17-es helikoptereket tartalmazhat.

„Azt akarjuk, hogy Oroszország veszítsen" – tette hozzá egy, a jelentésben szintén meg nem nevezett vezető tisztviselő. Az Egyesült Államok 1,7 milliárd dollár biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának az invázió kezdete óta.

Amerikai gyártmányú FGM-148 Javelin vállról indítható páncéltörő rakétákat pakolnak egy ukrán katonai teherautóraForrás: AFP/Sergei Supinsky

Szerdán a Pentagon illetékesei titkos megbeszélést tartanak a nyolc legnagyobb amerikai fegyvergyártó vállalat vezetőivel, köztük lesz a Raytheon Technologies és a Lockheed Martin, amelyek Stinger és Javelin rakétákat gyártanak.

Legalább 20 újságíró halt meg eddig a háborúban

Legkevesebb 20 újságírót - köztük több külföldit - halt meg Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta – jelentette az Ukrán Újságírók Országos Szövetsége a Telegram csatornáján. Név szerinti listát tettek közzé az áldozatokról, hozzáfűzve, hogy ezek csak a főügyészség által megerősített halálesetek.