Az orosz elnök tagadja, hogy az orosz erőknek bármilyen köze lenne a vérengzéshez.

Vlagyimir Putyin a Vosztocsnij űrközpontban a fehérorosz elnökkel, Aljakszandr Lukasenkával tartott sajtótájékoztatón azt mondta, olyan dokumentumokat kapott vendégétől, amelyek megcáfolják a bucsai provokációról szóló álhíreket. A kapott anyagról annyit árult el, hogy tartalmazza, ki milyen járművön érkezett meg a településre és szervezte meg az ott történteket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Vosztocsnij űrközpontban tett látogatása során az Oroszország ázsiai részén, az Amuri területen lévő Ciolkovszkijban 2022. április 12-én, Jurij Gagarin űrrepülésének 61. évfordulóján.Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Szputnyik pool/Jevgenyij Bijatov

Putyin szerint a bucsai vita miatt az ukrán fél kihátrált az Isztambulban elért kompromisszumból, amelynek értelmében, mint mondta, a Kijev által követelt biztonsági garanciáknak a Moszkva által elcsatolt Krímre és a Donyec-medencére nem kellene kiterjedniük.

Vita a vérengzésről

Ukrajna azzal vádolja az orosz hadsereget, hogy kivégezett rengeteg civilt a főváros, Kijev mellett fekvő Bucsában, amelyet az orosz csapatok több hétig megszálltak, mielőtt kivonultak. A nyugati országok a civilek meggyilkolásáért felelős személyek megbüntetését követelték. Az orosz hatóságok azzal vádolták Ukrajnát, hogy megrendezte az egészet a béketárgyalások meghiúsítása és a Nyugat további szankciók kivetése érdekében Moszkva ellen. Percről percre tudósításunk a háborúról itt olvasható.