Már több mint száz halálos áldozata van az ítéletidőnek a Fülöp-szigeteken

Fülöp-szigetek földcsuszamlás halálos áldozatok
Rescuers carry a body bag containing the dead body of a victim of a landslide that slammed the village of Pilar in Abuyog town, Leyte province on April 13, 2022, days after heavy rains inundated the town brought about by Tropical Storm Megi. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább 121 ember halt meg a Fülöp-szigetekre idén először lecsapó trópusi vihar okozta földcsuszamlásokban és áradásokban, amelyek miatt több mint 200 ezer lakost kellett kitelepíteni - közölték csütörtökön a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A legtöbb halálos áldozat a fővárostól, Manilától 599 kilométerre délre fekvő Leyte tartományban lévő Baybay városban volt, ahol 81 holttestet emeltek ki a földcsuszamlás okozta romok alól.

Baybay városban volt, ahol 81 holttestet emeltek ki a romok alól Forrás: AFP/Stringer

A közeli Abuyog városában szintén harmincegy ember halt meg földcsuszamlások és áradások következtében - tette hozzá a rendőrség.

További kilenc ember hat tartományban halt meg a Fülöp-szigetek keleti partvidékére április 10-én lecsapó Megi trópusi vihar következtében, amely özönvízszerű esőzéseket hozott magával - számolt be a nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség.

Megi tombolása után javulni fog az időjárás

Több mint 240 ember megsérült, miközben

mintegy 204 000 lakos kényszerült elhagyni otthonát,

mivel a tomboló ár falvakon söpört végig, és az eső áztatta hegyekben földcsuszamlások keletkeztek.
A mentők továbbra is a sűrű sárban és földben kutattak a Baybay City és Abuyog településeken meghatározatlan számú eltűnt ember után.

A Megi ciklon tombolását követően várhatóan javulni fog az időjárás az említett területeken - közölte a meteorológiai hivatal.

A vihar házakat, infrastruktúrát rongált meg, kárt okozott a mezőgazdasági terményekben, a kár értéke eléri 2,6 millió dollárt (mintegy 900 millió forint) - tájékoztatott a nemzeti katasztrófavédelmi hivatal.
A Fülöp-szigeteki szigetvilágot évente átlagosan 20 trópusi ciklon sújtja.