Több százezer angolnát akartak Ázsiába csempészni

angolna
A fiatal, üvegszerű testű angolna sodródik Európa felé
Vágólapra másolva!
Mintegy 300 ezer fiatal angolna Ázsiába csempészését akadályozták meg az amszterdami Schiphol repülőtér vámosai.
Vágólapra másolva!

A fiatal korukban áttetsző testük miatt üvegangolnáknak is hívott halakat három utas poggyászában fedezték fel, akik Portugáliából tartottak haza, Malajziába - jelentette szombaton az ANP holland hírügynökség.

A vámosok felfigyeltek az utasok összesen nyolc egyforma bőröndjére, amikben számos, vízzel és apró halakkal teli műanyag zacskó volt.

A halakat Amszterdamhoz közeli vizekben engedték szabadon. "Gyorsan kellett cselekedni, hogy minél több életben maradhasson" - mondta Alex Koelewijn, a holland angolnavédő alapítvány (DUPAN) elnöke.

Képünk illusztráció Forrás: commons.wikimedia.org

A holland halászati ipar által támogatott alapítvány szerint az üvegangolnák csempészete veszélyezteti a világ angolnapopulációját.

A kínai piacon a fiatal angolnákért akár ötször-tízszer magasabb árat adnak, mint Európában.

Az európai angolna (Anguilla anguilla) a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a kihalással fenyegetett fajok között szerepel, halászatát kvótákkal védik.

Az üvegesen áttetsző angolnák állományát figyelemmel kísérik. Az üvegangolnák olyan hallárvákból fejlődnek ki, amelyek a Sargasso-tengeri ikrázás és kikelés után a Golf-áramlattal Európa partjaihoz vándorolnak.