Totális orosz támadás alatt Kijev és Nyugat-Ukrajna

Ukrajna, Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, rom, romok, Kijev, lakos
BORODYANKA, KYIV PROVINCE, UKRAINE, APRIL 09: A civilian rides a bike amid destruction on a civilian neighborhood in the town of Borodyanka, on the outskirts of Kyiv, after the Ukrainian army secured the area following the withdrawal of the Russian army from the Kyiv region on previous days, Borodyanka, Ukraine, April 9th, 2022. Narciso Contreras / Anadolu Agency (Photo by Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Robbanások hallatszottak szombaton a kora reggeli órákban Ukrajna fővárosában, Kijevben és a nyugati Lvivben - jelentette a helyi médiára hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az értesülés szerint kora reggel Ukrajna nagy része felett megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Mentők és orvosok dolgoztak a Kijev külvárosában szombaton kora reggel történt robbanás helyszínén - közölte Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere egy internetes bejegyzésben.

A robbanás a főváros Darnyickij kerületében történt

- közölte Klicsko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében. Kijev délkeleti kerületén, a Dnyipro bal folyó partján fekvő területről van szó. A polgármester hozzátette, hogy megerősíti a sebesültekről szóló információkat.

Lebombázott épület Kijevben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Narciso Contreras

Az ukrán katonák 24 óra alatt nyolcszor támadták az önhatalmúlag kikiáltott "Luhanszki Népköztársaság" (LNR) területét.

Erről szombaton számolt be a köztársaság képviselete a tűzszüneti rendszer közös ellenőrzési és koordinációs központjánál. A történtekről a TASZSZ orosz hírügynökség írt.

A jelentések szerint Donyeck, Pervomajszk és Zolote-5 településeket "152 mm-es és 122 mm-es tüzérséggel" lőtték az ukránok. Összesen 64 lövedék becsapódását regisztrálták a helyi hatóságok.

A lövések miatt Pervomajszkban négy épület és a város központi kórháza sérült meg. Zolote-5 településen két épületet és egy óvodát érte találat.

Denisz Smigal ukrán miniszterelnök, Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter, Kirill Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke és számos más ukrán tisztviselő a jövő héten az amerikai fővárosba látogat. Erről a Reuters számolt be szombaton, az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

Az értesülés szerint az ukrán delegáció az Egyesült Államokban teendő látogatása során kétoldalú megbeszéléseket folytat majd a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-országcsoport és más országok pénzügyi hatóságainak képviselőivel.

A Reuters továbbá megjegyezte, hogy

az ukránok a tervek szerint részt vesznek a Világbank április 21-én tartandó, Ukrajnáról szóló kerekasztal-beszélgetésén.

Ez lesz az első találkozó az ukrán pénzintézetek képviselői és nyugati kollégáik között az orosz katonai művelet kezdete óta.

A hírügynökség hangsúlyozta, hogy a tárgyalások eredményei alapján a Nemzetközi Valutaalap megváltoztathatja a globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.