Oroszország ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán katonáknak

Ukrán válság, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Mariupol, romok, lakóház, lakóépület
MARIUPOL, UKRAINE - APRIL 13: A view of partially destroyed building in the Ukrainian city of Mariupol under the control of Russian military and pro-Russian separatists, on April 13, 2022. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek vasárnap reggelig, ígéretet téve arra, hogy aki ennek eleget tesz, annak megkímélik az életét.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a határidő lejárta után fél órával - helyi idő szerint fél hétkor - nem lehetett észrevenni semmilyen harci tevékenységet a dél-ukrajnai városban.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők szombatra a város lakott részéből kiűztek minden ellenállót, és csak az Azovstal acélüzemben maradt egy maréknyi fegyveres.

Ők helyi idő szerint 10 óráig hagyhatják el az üzemet fegyver nélkül az ultimátum szerint.

Lebombázott épület Mariupolban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein

Ha az oroszok teljesen elfoglalják Mariupolt, akkor az Ukrajna elleni háborújuk február 24-i kezdete óta ez lesz az első nagyváros, amely a kezükre kerül.

Kezdettől fogva ebben a kikötővárosban voltak a leghevesebb harcok, és egybehangzó közlések szerint a humanitárius katasztrófa is ott a legsúlyosabb.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szombaton azt mondta, hogy nagyon nehéz a helyzet Mariupolban, de a védők tartani akarják magukat. Több ukrán médiumnak adott interjúban közölte, hogy

az utolsó ukrán katonák kivonása az orosz erők által ostromlott Mariupolból "véget vet minden béketárgyalásnak" Moszkvával.