Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek vasárnap reggelig, ígéretet téve arra, hogy aki ennek eleget tesz, annak megkímélik az életét.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a határidő lejárta után fél órával - helyi idő szerint vasárnap reggel fél hétkor - nem lehetett észlelni semmilyen harci tevékenységet a dél-ukrajnai városban.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők szombatra a város lakott részéből kiűztek minden ellenállót, és csak az Azovsztal acélüzemben maradt egy maréknyi fegyveres. Ők helyi idő szerint 10 óráig kaptak haladékot arra, hogy elhagyják az üzemet fegyver nélkül az ultimátum szerint.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője azt állította, hogy a mariupoli Azovsztal fémműben bekerített erők mintegy négyszáz tagja külföldi zsoldos, a legtöbbjük európai országokból, illetve Kanadából érkezett.
További ellenállás esetén mindannyiukkal végzünk- hangoztatta a vezérőrnagy.

MariupolForrás: Sputnik via AFP/Sergey Averin

Olekszij Goncsarenko ukrán képviselő a BBC-nek azt mondta, hogy a mariupoli ukrán katonák nem fogják megadni magukat Oroszországnak.

Tegnap beszéltem velük, és tudom, hogy a végsőkig harcolni fognak- mondta Goncsarenko.

Ha az oroszok teljesen elfoglalják Mariupolt, akkor az Ukrajna elleni háborújuk február 24-i kezdete óta ez lesz az első nagyváros, amely a kezükre kerül. Kezdettől fogva ebben a kikötővárosban voltak a leghevesebb harcok, és egybehangzó közlések szerint a humanitárius katasztrófa is ott a legsúlyosabb.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szombaton azt mondta: nagyon nehéz a helyzet Mariupolban, de a védők tartani akarják magukat. Több ukrán médiumnak adott interjúban közölte: az utolsó ukrán katonák eltávolítása az orosz erők által ostromlott Mariupolból "véget vet minden béketárgyalásnak" Moszkvával.

Az orosz hadvezetés szerint az ukránok teljesen tudatosan feláldozzák saját katonáikat, és halálba küldik őket. 

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.