Az oroszok úgy tűnik, hogy győzelmet készülnek hirdetni a mariupoli csatában, mivel a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője, Denis Pushilin megnyitotta az Egységes Oroszország párt irodáját a városban. Kelet-Ukrajnában megjelentek az orosz erősítések. Az oroszok rengeteg csapatot összpontosítottak a régióba - írja az Institute for the Study of War.

A Moszkva ukrajnai elsüllyesztése jelentős esemény volt, amely valószínűleg fokozottabb orosz légi és rakétatámadásokat váltott ki megtorlásként, de a háború ezen szakaszának döntő műveletei még mindig a kelet-ukrajnai szárazföldön zajlanak. 

A harcok teljesen áthelyeződtek a Donyec-medencébeForrás: Institute for the Study of War

Az orosz erők folytatták a csapatok felvonultatását Izyum körül, hogy felkészüljenek a kelet-ukrajnai offenzív műveletek folytatására. Az a különleges terep, amelyen a kelet-ukrajnai harcok zajlanak majd, korlátozhatja az oroszok azon képességét, hogy kihasználják a támadáshoz felhalmozott erőik számát.

Az orosz erők valószínűleg továbbra is három fő előrenyomulási tengely mentén fognak tevékenykedni Donbászban: Izyumtól délre, Szlovjanszkon keresztül az orosz ellenőrzés alatt álló Donyecki terület felé Debalceve közelében; Rubizhne és Szeverodonyeck felől délnyugatra, az Izyum-Debalceve autópálya felé; és Popasznától nyugatra, az említett autópálya felé. Az ukrán vezérkar szerint megnyithatnak egy további előrenyomulási tengelyt Donyeck városától északra, Kramatorszk felé is.

Forrás: Twitter

Ukrán tisztviselők jelentése szerint Oroszország akár 22 zászlóalj taktikai csoportot (BTG) is összpontosított Izyum közelében, de az oroszok nehezen fogják tudni kihasználni ezt a haderő-koncentrációt, ha nem tudnak párhuzamos előrenyomulási tengelyeket nyitni - ami a hadszíntér más részein már feltűnően nehezen sikerült nekik. Percől percre közvetítésünket a háborúról itt olvashatják.