Az ukrán vezérkar hétfőn közölte, hogy megfigyelései alapján arra jutott, hogy Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját, fokozva a támadásokat Donyeck és Harkiv régióban.

A vezérkar a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében tájékoztatott arról, hogy az orosz hadsereg teljesen ellenőrzése alá akarja vonni Donyeck és Luhanszk régiót, és Harkov környékén is szaporodtak a támadások.

Az orosz csapatok megpróbáltak áttörni az ukrán védvonalakon a szóban forgó területeken - erősítette meg Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

Danyilov szerint úgy tűnik, hogy hétfő reggel az oroszok megkezdték a keleti offenzíva "aktív szakaszát".

Képpünk illusztrációForrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó is megerősítette az orosz támadások tényét. Elmondta, hogy elveszítették az ellenőrzést Kreminna fölött, utcai harcok zajlanak a városban, a civilek evakuálása nem lehetséges. "Óráról órára romlik a helyzet" - jegyezte meg.

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó korábban beszámolt róla, hogy az ország délkeleti részén, Zaporizzsja térségében is megpróbáltak előrenyomulni az oroszok. Az ottani műveletekben mintegy tízezer orosz katona vesz részt.

Mariupol körül is folytatódtak a harcok. A város polgármestere elmondta, hogy több mint 40 ezer embert elhurcoltak a településről az oroszbarát szakadárok felügyelete alatt álló területekre. Az erősen ostromlott Mariupolban jelenleg körülbelül százezer civil tartózkodik.

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn tájékoztatott arról, hogy hivatalosan is benyújtotta azt a kitöltött kérdőívet, amelyben Ukrajna tagságért folyamodik az Európai Unióhoz. Reményei szerint országa heteken belül tagjelölti státuszt kaphat. Ukrajna bízik benne, hogy már júniusban, az Európai Tanács ülésén tagjelöltté válhat.

A kérdőívet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen adta át Zelenszkijnek, amikor április 8-án Kijevbe látogatott.

Az Európai Unió (EU) hétfőn elítélte, hogy az orosz erők polgári személyeket és létesítményeket bombáznak Ukrajnában.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője leszögezte, hogy a háborús bűncselekmények elkövetői nem maradhatnak büntetlenül.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese elmondta, hogy egyelőre nincs a láthatáron humanitárius tűzszünet Ukrajna és Oroszország között, de néhány héten belül talán sor kerülhet rá. Hozzátette: az ENSZ azt tervezi, hogy a napokban segélykonvojt indít Kelet-Ukrajnába.