Hamarosan orosz kézre kerülhet Mariupol, az utolsó ukrán egységek az Azovstal üzembe vonultak vissza

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, romok, Akhmat katona, Iljics Vas- és Acélgyár, Mariupol, Donyecki Népköztársaság
8168134 17.04.2022 A serviceman of the Akhmat special rapid reaction unit guards the area of the Ilyich Iron and Steel Works, that came under control of Donetsk People's Republic, in Mariupol, Donetsk People's Republic. Ilya Pitalev / Sputnik (Photo by Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz erők valószínűleg április 16-án elfoglalták Mariupol kikötőjét az ukrán vezérkar tagadása ellenére. Az ukrán ellenállás Mariupol keleti részén lévő Azovstal gyárra korlátozódik jelenleg, de kisebb ukrán egységek a város más részein is harcolnak.
Vágólapra másolva!

Az orosz és a DNR szeparatista erők még április 16-án olyan felvételeket tettek közzé, amelyek megerősítik sikereiket Mariupol délnyugati részén több kulcsfontosságú helyszínen, köztük magában a város kikötőjében.

Az Azovstal gyáron kívül az ukrán csapatok elszigetelt csoportjai továbbra is aktívan ellenállnak a város egyes részein,

de az orosz erők valószínűleg az elkövetkező napokban felszámolják ezeket a kisebb egységeket - írja az amerikai Institute for the Study of War kutatóintézet.

Az oroszok valószínűleg arra törekednek, hogy az Azovstal gyár megmaradt védőit elsöprő tűzerővel kapitulációra kényszerítsék,

hogy elkerüljék a létesítmény elfoglalásával járó hatalmas emberáldozatokat. A város hamarosan teljesen orosz kézre kerülhet.

Az orosz hadsereg az elmúlt 24 órában nem ért el előrehaladást Izjumnál, illetve Donyeck és Luhanszk megyékben.