Belgiumban legalább fél évet kell várni a fatüzelésű kályhák beszerelésére

kandalló tűz
Vágólapra másolva!
A földgáz és a fűtőolaj árának robbanásszerű növekedése miatt Belgiumban már csak 6-7 hónapos várakozási idővel lehet fatüzelésű kályhához jutni, annyira megugrott a kereslet a tradicionális – és a szénhidrogénekkel működő berendezésekhez képest még megfizethető áru – kandallók iránt.
Vágólapra másolva!

Egy fatüzelésű kályhák forgalmazásával és beszerelésével foglalkozó vállalkozás vezetője szerint március minden évben már a szezon végét jelenti nem csak a fűtést tekintve, hanem a hozzájuk érkező megrendelésekben is.

Idén azonban még most, április végén is úgy dübörög a biznisz, mintha a fűtési szezon elején vagy annak csúcspontján lennének.

A feltorlódó megrendelések és az irreálisan hosszú várakozási idő nem csak annak tudható be, hogy a kereskedők nem győzik kielégíteni az igényeket, hanem annak is, hogy a koronavírus-járvány, majd a háború hatásaként kialakult alkatrészhiány miatt az újra népszerű fatüzelésű kályhák összeszerelése nagyon lelassult.

A szinte elérhetetlenné váló kályhák ára pedig nem csekély,

1400 és 5000 euró között mozog, azaz hozzávetőleg akár 1,8 millió forintot is ki kell fizetniük érte az otthon didergő belgáknak,

hogy részben vagy egészben kiváltsák a megfizethetetlen földgázt vagy fűtőolajat - írja a belga RTL.

Címlapi képünk illusztráció!