Lassul az orosz infláció, erősödik a rubel, nincs hiány a boltokban

Panorama
A Kreml Moszkvában.
Vágólapra másolva!
Makszim Resetnyikov, az orosz gazdaság fejlődéséért felelős minisztérium vezetője szerint a nyugati szankciók elbuktak, az orosz gazdaság helyzete stabil és az infláció lassul. Az előrejelzéseik szerint április 9. és 15. között további mérséklődés várható az infláció tekintetében az előző héthez képest, amikor az árak 2 százalékkal emelkedtek, most viszont ez a szám csak 0,66 százalék lesz.
Vágólapra másolva!

Resetnyikov arról is beszélt, hogy a boltok polcain ismét elérhető minden termék, megszűnt a hiány, amely kezdetekben főleg a cukrot, az étolajat, a sót és a lisztet érintette. Hozzátette, hogy a boltok árukészlete a február közepi szintre állt vissza, vagyis a háború előtti időszakra.

Az orosz kormány összesen 250 intézkedést hozott a gazdasági stabilitás megőrzésére érdekében,

ezek között szerepelt a kis- és középvállalkozásokra nehezedő nyomás csökkentése. Csökkentették többek között a vállalkozások ellenőrzését, illetve automatikusan meghosszabbították kétmillió vállalkozás lejárt működési és licenc engedélyeit.

A Kreml Moszkvában Forrás: Wikipedia

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter elmondta, hogy a februárban kivett készpénz 90 százalékát, mintegy 2,4 ezer milliárd rubelt a banki ügyfelek visszarakták az intézetekbe, ami szerinte azt jelzi, hogy erősödött az orosz bankokba vetett bizalom a lakosság körében.

Sziluanov hozzátette, hogy a jelenlegi dollár-rubel árfolyam elfogadható szinten van.

Szintén szigorították, hogy a bankok milyen feltételekkel kínálhatnak hiteleket. Mostantól sokkal áttekinthetőbben kell majd eljárniuk a kölcsön tényleges költségei bemutatásának tekintetében. Ezzel azt kívánják elérni, hogy a bankok között sokkal nagyobb verseny legyen a lakossági ügyfelekért.