Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében a partnerországoktól mielőbb még több fegyvert kért, hogy országa folytatni tudja a védekezést. Eközben nem szűnik az orosz támadások intenzitása a keleti fronton, Mariupol a végóráit éli.

Az ukrán hadsereg a globális rangsorban előrébb van, mint az orosz

Jelenleg a betolakodók hadseregének gyakorlatilag teljes harcképes része államunk területén és Oroszország határ menti területein összpontosul. Ukrajna ellen küldtek szinte mindent és mindenkit, akit csak tudtak. Az egész világ szeme láttára valóban szembeszállunk a világhatalomban második-harmadiknak tartott hadsereggel. És ahogyan fegyveres erőink kitartanak, ahogy egész nemzetünk merészen védekezik, azt mutatja, hogy az ukrán hadsereg már régóta megérdemelte, hogy a globális rangsorban előrébb kerüljön, mint az orosz - fogalmaott éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Fegyvereket kért

Az ukrán elnök azt mondta, ha hozzáférnének minden olyan fegyverhez, amelyre szükségük van, már lezárták volna ezt a háborút. Zelenszkij igazságtalannak tartja, hogy Ukrajna továbbra is kénytelen elkérni azt, amit partnerei évek óta raktárakban tárolnak. Ha megvannak azok a fegyverek, amelyekre Ukrajnának itt és most szüksége van, ha megvan a lőszerük, amire itt és most szükségünk van, akkor erkölcsi kötelességük elsősorban a szabadság védelmében segíteni. Segítsen megmenteni több ezer ukrán életét! - kérte.

Intenzívebb lett az orosz tűzerő

Jelentősen megnőtt az orosz csapatok tüzének intenzitása Harkov irányában, Donbászban és a Dnyipropetrovszk régióban. Továbbra is normális célpontnak tekintik a civil infrastruktúrát. Ebben a háborúban az orosz hadsereg örökre beírja magát a világtörténelembe, mint a világ talán legbarbárabb és legembertelenebb hadserege - fogalmazott videójában az ukrán elnök.

Súlyos a helyzet Mariupolban

 A mariupoli helyzet változatlanul a legsúlyosabb. Az orosz hadsereg blokkol minden erőfeszítést a humanitárius folyosók megszervezésére és a civilek megmentésére. Több tízezer mariupoli lakost hurcoltak el az oroszok, rúluk azóta sem tudnak semmit - számolt be az ukrán elnök, aki Oroszországtól nem kapott választ a csereajánlatra, amellyel megmenthetnék Mariupol civil lakosságát.

„Utolsó napjainkkal, ha nem óráinkkal nézünk szembe"

A Mariupolban harcoló ukrán tengerészgyalogosok egyik parancsnoka azt mondta, hogy katonái „talán az utolsó napjainkkal, ha nem óráikkal néznek szembe", és a Facebook-fiókján szerdán kora reggel közzétett videoüzenetben kért segítséget.

„Tízszeres túlerővel állunk szemben" – mondta Szerhij Volina a 36. tengerészgyalogos ezred parancsnoka az Azovstal gyárból, kérve a világ vezetőit, hogy segítsenek számukra kijutni az ostromlott területről. „Csak egy objektumot védünk – az Azovstal üzemet –, ahol a katonákon kívül civilek is áldozatul estek ennek a háborúnak" – tette hozzá. Közölte, hogy nem adják fel a harcot, küzdenek a végsőkig.

Oroszország új ultimátumot intézett a mariupoli védőkhöz

Az orosz védelmi minisztérium új ultimátumot adott az ostromlott Mariupol kikötővárosban rekedt ukrán harcosoknak. Azt közölték, hogy humanitárius folyosót nyitottak az Azovstali erőműből „az ukrán katonák és a nacionalista alakulatok fegyvereseinek kivonulására", hogy „önként tegyék le a fegyvert", valamint evakuálják a civileket.

"2022. április 19-én (moszkvai idő szerint) 22:00-ig senki sem használta a megadott folyosót" - tette hozzá a minisztérium.

Oroszország bejelentette, hogy április 20-án, szerdán (moszkvai idő szerint) 14 órától ismét lehetőséget kínál Ukrajnának, hogy „feladja a harcot és letegye a fegyvert".

A Donyecki Népköztársaság milíciájának katonái páncélozott járművükben az Azovstal vas- és acélgyár üzeme közelében - korábbi felvételForrás: AFP/Sputnik/Mihail Andronik

Etióp férfiak jelentkeznének harcra az oroszok oldalán

A Guardian jelentése szerint 2-300, a 30-as, 40-es éveiben járó etióp férfi gyűlt össze Addisz-Abeba orosz nagykövetsége előtt arra a pletykára, miszerint katonákat toboroznak az ukrajnai háborúban való fegyveres részvételre.

Maria Csernukina, a nagykövetség szóvivője megerősítette, hogy Etiópiában nem folytatnak toborzást. "Miközben ismételten köszönetünket fejezzük ki Etiópia érintett állampolgárainak, akik kifejezték szolidaritásukat az Orosz Föderáció iránt, szeretnénk tájékoztatni, hogy a nagykövetség nem fogad el semmilyen jelentkezést az Orosz Föderáció fegyveres erőibe való felvételre" - írta még keddi közleményében a külképviselet.

Az egyik állítólagos kérelmező az Anadolu Hírügynökségnek azt mondta: „Hallottam, hogy regisztráció indult a nagykövetségen. Egyesek azt mondták, hogy orosz biztonsági magáncégek keresnek embereket, mások szerint az orosz hadsereg. Akárhogy is, szerencsét próbálok itt. Szeretem Oroszországot, és ha megfizetik, a kockázatoktól függetlenül vállalom a feladatot" – tette hozzá.