Robbanás történt a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Pniówek sziléziai szénbányájában, négy vájár és egy mentő meghalt, húsz sérültet kórházba vittek, a mentőakció folytatódni fog - közölte szerdán a lengyel média.

 A JWS közleménye szerint mintegy 1000 méteres mélységben feltehetőleg metángáz okozta robbanás történt éjfél után.

A robbanás térségében 42 bányász dolgozott, az éjjel húsz kimentett embert égési sérülésekkel kórházba szállítottak.

A JSW közleménye szerint mintegy 1000 méteres mélységben feltehetőleg metángáz okozta robbanás történt éjfél után.Forrás: MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner

Délelőtti hatósági beszámolók szerint a föld alatt összesen három embert találtak holtan, a negyedik áldozat azt követően halt meg, hogy kritikus állapotban kórházba vitték a Siemianowice Slaskie városban működő, égési sérülések kezelésére szakosodott kórházba.

Az intézményben jelenleg a bányakatasztrófa kilenc legsúlyosabb sérültjét ápolják.

A bányaszerencsétlenség helyszínére látogatott szerda délután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Sajtóértekezletén közölte: a halálos áldozatok száma ötre emelkedett, köztük van egy mentő is.

A mentőakció elindítása után, éjjeli három óra körül másik földalatti robbanás is történt, amely eltorlaszolta a mentőcsapat néhány tagját, és számos sérülést okozott a bányászok körében - számolt be a kormányfő.

Tűzoltóautó a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Pniówek sziléziai szénbányájában, Pawlowicében 2022. április 20-án.Forrás: MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner

A mentők továbbra is kutatni fognak hét, a föld alatt rekedt személy után, a mentőakciót azonban a JSW délelőtti közleménye szerint felfüggesztették, hogy intézkedéseket tehessenek újabb metánrobbanás megelőzése érdekében.

A helyszínt tűzoltók biztosítják, a sérültek szállításában két mentőhelikopter is segített.