Nem tudta megvédeni ötéves elnökségét Emmanuel Macron az elnökválasztás második fordulója előtt rendezett vitán ellenfele, Marine Le Pen ellen. Macron különsen kudarcot vallott a választók számára legfontosabb két témában, a vásárlóerő és a biztonság, migráció kérdésében. 

A franciák elsődleges gondja a vásárlóerő romlása.

Marine Le Pen a vitában azt javasolta, hogy kapjanak járulékfizetési kedvezményt azok a munkaadók, akik legalább10 százalékkal emelik a béreket. Macron hevesen ellenkezett, de nem tudta érdemben megindokolni, mi a gondja a javaslattal. Emellett egyáltalán nem tudta megvédeni az elmúlt öt év gazdasági-szociális politikáját - vagyis elmondani, hogy mit tett a életszínvonal csökkenése ellen.

Marine Le Pen követelte azt is, hogy

tiltsák be a nők arcát eltakaró muszlim fejkendőt a nyilvános tereken, ezzel megszabadítva a nőket az iszalmistáktól. Macron önleleplező módon azzal érvelt ez ellen, hogy az polgárháborút robbantana ki. Marine Le Pen emlékeztette a hivatalban lévő elnököt arra, hogy a fejkendő viselése megsérti a nők egyenlőségét és a szekularizmust, vagyis a francia állam világi jellegét is. Azt is megemlítette, hogy az elnök semmit nem tett a migránshullám megállításáért és a terrorcselekmények ellen, az erről szóló törvények nem születtek meg - ekkor Macron váratlanul azzal próbált védekezni, hogy sorolni kezdte, hány rendőrörsöt adott át.

A vitában Macron megpróbálta oroszpártisággal vádolni Le Pent, arra hivatkozva, hogy orosz banktól vett fel hitelt, de a Nemzeti Tömörülés elnöke visszavágott, és emlékeztette az elnököt, hogy azért kényszerült erre, mert a francia bankok diszkriminálták, és nem adtak neki hitelt. 

A két legnézettebb országos televízió, a TF1 kereskedelmi csatorna és a France2 köztelevízió által szervezett hagyományos vitaműsorában a két jelölt két és fél órán vitázik a franciákat leginkább foglalkoztató kérdésekről: a nemzetközi ügyek mellett a megélhetési gondokról, a közbiztonságról, Franciaország versenyképességéről, az egészségügy helyzetéről, a környezetvédelemről, a francia szociális modellről és a fiatalok jövőjéről.