Újabb metánrobbanások történtek a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) pnióweki bányájában, Lengyelország déli részén fekvő Sziléziában, emiatt felfüggesztették a tárna mélyén rekedt hét ember mentését - közölte pénteken a vállalat igazgatója.

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, robbanás történt a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Pniówek sziléziai szénbányájában, négy vájár és egy mentő meghalt, húsz sérültet kórházba vittek. A szerdai 1000 méteres mélységben történt első robbanások után két bányász maradt a föld alatt, majd egy újabb robbanás miatt az őket kereső öt mentő is a föld alatt rekedt.Az azóta kisebb szünetekkel folytatódó mentőakció során kiegészítő szellőzőrendszert építettek a tárnában egy újabb metánrobbanás megelőzése érdekében, és fokozatosan közelítették meg a szerencsétlenség feltételezett helyszínét.

A lengyelországi bánya távolrólForrás: Twitter

Péntek délelőtti sajtóértekezletén Tomasz Cudny, a JSW igazgatója elmondta: csütörtök este óta hét újabb robbanás történt a bányában, emiatt a mentést felfüggesztik, a tárna érintett területét elszigetelik.Az erről szóló döntést Cudny nagyon nehéznek nevezte. Elmondta: a mentőakció folytatása jelenleg lehetetlen a bánya érintett térségében fennálló körülmények miatt.

A Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Pniówek sziléziai szénbányájának bejárata Pawlowicében 2022. április 20-ánForrás: MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner

Közölte azt is, hogy a föld alatt maradt hét emberrel nem sikerült felvenni a kapcsolatot.A szerdai bányaszerencsétlenség miatt eddig öt ember halt meg, húsz sérültet kórházba vittek, közülük hat állapota továbbra is kritikus. A csütörtök éjjeli robbanások következtében 9 további mentő sérült meg, közülük négyen súlyosan.