Térképen mutatjuk az oroszok kelet-ukrajnai előrenyomulását

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna
8172163 21.04.2022 Servicemen of the DPR People's Militia leave Mariupol, that came under control of the Donetsk People's Republic, DPR. Ilya Pitalev / Sputnik (Photo by Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Tovább folytatódott az oroszok kelet-ukrajnai offenzívája. Az oroszok elfoglalták Mariupol városát az Azovstal acélmű kivételével, ahol költséges és kockázatos támadás helyett kivárják, míg megadják magukat a védők. Az orosz erők folytatták a támadó műveleteket Kelet-Ukrajnában, de csak csekély nyereséget értek el. Az oroszok célja a Donyec-medence és Dél-Ukrajna ellenőrzése lehet.
Vágólapra másolva!

A Kreml győzelmet hirdetett a mariupoli csatában. Az orosz erők megpróbálják kiéheztetni a megmaradt ukrán védőket az Azovstal acélműben, ahelyett hogy valószínűleg költséges és kockázatos támadásokkal elfoglalnák azt.

A Kreml Mariupolban aratott győzelmi nyilatkozata valószínűleg nem teszi lehetővé, hogy az elkövetkező napokban vagy hetekben jelentős harci erőt vezényeljenek a kelet-ukrajnai offenzív műveletek megerősítésére.

Az oroszok célja a Donyec-medence és Dél-Ukrajna feletti teljes ellenőrzés lehet Forrás: Twitter

A mariupoli csatában részt vevő orosz erők valószínűleg súlyos sérüléseket szenvedtek, és az ukrán erőknek sikerült lekötniük és leépíteniük egy jelentős orosz erőt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök lefújta az ostromlott ukrán Mariupol kikötővárosban lévő Azovstal acélgyár elleni támadást. Ehelyett utasította a hadsereget, hogy zárjanak el minden be- és kijáratot a kiterjedt üzemből, ahol ukrán katonák és civilek rejtőzködnek.

A Mariupolban lévő utolsó két ukrán katonai egység egyikének parancsnoka a világ vezetőihez fordult segítségért, hogy csoportját biztonságba helyezzék.

Az orosz erők folytatták a támadó műveleteket Kelet-Ukrajnában, de csak csekély nyereséget értek el a jelentések szerint.

Rusztam Minnyekajev vezérőrnagy, az orosz központi katonai körzet megbízott parancsnokhelyettese szerint az orosz hadsereg egyik feladata, hogy megvalósítsa a teljes ellenőrzést a Donyec-medence és Dél-Ukrajna felett.

Az ukrán erők folytatták az orosz támadások megállítását Izyum környékén. Az orosz erők minden bizonnyal képesek lesznek átcsoportosítani néhány egységet Mariupolból máshol végrehajtandó támadó műveletekre - de az ukrán erőknek sikerült lekötniük és leépíteniük egy jelentős orosz erőt.

Tegnap Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok több katonai és gazdasági segítséget fog nyújtani Ukrajnának. Az Egyesült Államok nagyjából 800 millió dolláros katonai segélyt küldene, valamint további 500 millió dolláros gazdasági támogatást adna Ukrajnának.