Már 11 halottja van az elsüllyedt japán turistahajónak

Hokkaido, 2022. április 23. A Jiji Press által 2022. április 23-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Shiretoko Tour Boat vállalat Kazu I-es turistahajójáról Hokkaido prefektúrában. A Kazu I-es 2022. április 23-án, 26 emberrel a fedélzetén eltűnt a Siretoko-félsziget közelében. A japán parti őrség megkezdte a kutatási munkálatokat. MTI/EPA/Shiretoko Tour Boat/Jiji Press
Vágólapra másolva!
Ahogy azt az Origo korábban megírta, elsüllyedt szombaton egy turistahajó a Japán északi részén lévő Hokkaido szigeténél. A parti őrség azt közölte, hogy a fedélzeten utazó 26 emberből kilencet sikerült mind ez idáig kimenteni a vízből, tizenegy holttestet találtak, további hat embert még keresnek, a túrahajó 26 emberrel a fedélzetén a jelek szerint elsüllyedt a viharos vízben. A kutatás továbbra is folytatódik többi eltűnt személy után.
Vágólapra másolva!

A 19 tonnás Kazu 1-en kétfős személyzet és 24 utas, köztük két gyermek tartózkodott, amikor a Shiretoko-félsziget nyugati partjához közlekedve bajba került, vészjelzést adott le, majd a hajóval megszakadt a kapcsolat - írja az NBC

A parti őrség azt közölte, hogy a fedélzeten utazó 26 emberből kilencet sikerült mind ez idáig kimenteni a vízből, tizenegy holttestet találtak, további hat embert még keresnek.

A The Guardian szerint a japán hatóságok megtalálták az egyik eltűnt gyermek holttestét.

A közlekedési minisztérium vizsgálatot indított a hajó üzemeltetője ellen, amelynek tavaly két balesete is volt, az egyik a Kazu-1 kapitánya is érintett volt.

Légifelvételen a Hokkaidó északkeleti részén fekvő Siretoko-félsziget, amelynek partjai közelében az előző napon elsüllyedt egy turistahajó 2022. április 24-én. Forrás: MTI/AP/Kyodo News/-

A minisztérium közölte, hogy vizsgálja a biztonsági előírások betartását és azt a döntést, hogy a túrát az aznapi zord időjárás ellenére szombaton mégis engedélyezték.

- mondta újságíróknak Tetsuo Saito közlekedési miniszter, aki vasárnap ellátogatott a területre.

A Jiji Press által 2022. április 23-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Shiretoko Tour Boat vállalat Kazu I-es turistahajójáról Hokkaido prefektúrában Forrás: MTI/EPA/Shiretoko Tour Boat/Jiji Press/-

A parti őrség szerint az üzemeltető azt mondta nekik, hogy a hajón mindenki viselt mentőmellényt, de a megtalált áldozatok közül többen nem viseltek.

A Shiretoko Nemzeti Parkban a tenger áprilisi átlaghőmérséklete alig haladja meg a fagypontot, ami a szakértők szerint könnyen hipotermiát okozhat, csökkentve a túlélés esélyeit.