Kilőttek egy medvét az Alacsony-Tátrában

Alacsony-Tátra, medve
Vágólapra másolva!
Kilőttek egy medvét az Alacsony-Tátrában, mert veszélyeztette az embereket. A természetvédők szerint a turisták veszélyes viselkedése miatt kellett megölni az állatot - írja a Magas-Tátra Infó.
Vágólapra másolva!

Korábban az Alacsony-Tátrában készült egy videó amin az látható, hogy egy medve veszélyesen közel kerül a turistákhoz. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy

a medvék ilyen, az emberre veszélyes viselkedését a medvéhez korábban túl közel került turisták okozhatták,

akik azért etetik a medvéket, hogy szelfit készítsenek velük.

A felelőtlen turistáknak köszönhetően a vadon élő állatok egy része elvesztette az embertől való természetes félénkségét.

„Az utóbbi időben olyan videók keringenek a közösségi médiában, melyeken a turisták veszélyes közelségbe kerülnek a vadállatokkal.

Ráadásul a vadon élő állatok etetése tilos, hiszen az ennek következtében természetes félénkségüket elvesztett medvéket be kell fogni és meg kell ölni – figyelmeztet a szlovák környezetvédelmi minisztérium.

A természetvédők arra figyelmeztetnek, hogy a napokban egy turista barnamedvével találkozott az Alacsony-Tátrában.

Szerencsére csak a nő hátizsákja keltette fel a fenevad figyelmét, a nő sértetlenül megúszta a találkozást. A medve valószínűleg más turisták vele szemben tanúsított korábbi viselkedése miatt vesztette el félénkségét, akik etették, csak hogy fotót készíthessenek vele. Ez is lehet az oka annak, hogy a medvét most az élelemmel teli hátizsák izgatja.

– közölte a minisztérium.

A Facebookon kering egy videó, amelyen a síalpinisták egy medvét filmeznek, amint

az Alacsony-Tátrában egy gyerekekkel túrázó csoport után fut.

A síalpinisták már ismerik ezt a medvét. „Sokan tudnak erről a medvéről, akik gyakran járnak síelni vagy túrázni Gyömbérre (Ďumbier) vagy a Štefánik menedékházhoz (Chata M. R. Štefánika), mert gyakran mászkál ott, nem mi voltunk az egyetlenek, akik találkoztak vele" – írta a videó szerzője a „Tatry" Facebook csoportban.

A barnamedve beavatkozó csoport április 23-án, szombaton délelőtt az Alacsony-Tátrában kénytelen volt kilőni ezt a medvét,

amely Trangoškától és a Štefánik menedékházhoz vezető turistaút körül mozgott. Kristína Bocková, az Állami Természetvédelmi Ügynökség (ŠOP) munkatára elmondta, hogy a medve a turisták felelőtlen viselkedése miatt elvesztette félénkségét és veszélyeztette a látogatókat. Emlékeztetett arra, hogy a

négyéves, 62 kilogrammos nőstény az elmúlt napokban rendszeresen feltűnt a településeken található a szállodák, panziók környékén,

de a Holt denevérek barlangja közelében is megfordult, az ügynökséghez több bejelentés is érkezett ezzel kapcsolatban.

A szakember elmondta, hogy a medve viselkedését veszélyesnek értékelték, mert veszélyt jelentett a turistákra és az Alacsony-Tátrába látogatókra.

– magyarázta, hozzátéve, hogy valószínűleg visszatért volna a helyszínre, vagy pedig új élőhelyén is eddigi szokásait, viselkedését folytatta volna.