Őrizetbe vették a rendőrt, aki gépfegyverrel lőtt egy autóra Párizsban

Párizs, rendőrség, lövöldözés
Police investigate the site of a shooting where two people (C) were shot by police in Paris on April 25, 2022. - Shortly after midnight on Sunday night, police opened fire on a car that refused to stop at a police checkpoint on the Pont Neuf in Paris. Police told AFP the car was driving against traffic and sped towards officers, who were forced to open fire, according to the same police source. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették azt a francia rendőrt, aki önvédelemre hivatkozva gépfegyverrel lőtt rá egy gyanús autóra Párizs belvárosában. Az utasok közül, akik feltételezhetően egy igazoltatás elől próbáltak meg elmenekülni, ketten neghaltak, egy ember pedig megsebesült.
Vágólapra másolva!

A lövöldözés vasárnap este, néhány órával a francia elnökválasztás eredményhirdetése után történt.
A párizsi ügyészség tájékoztatása szerint a fegyverét használó rendőrt hétfő délután őrizetbe vette a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN. Az eljárást a rendőri fellépés súlyos következményeivel indokolta a vádhatóság, valamint a fegyverhasználat pontos körülményeinek kivizsgálásával.

Mint ahogy azt az Origo is megírta, egy öt rendőrből álló járőröző csoport vasárnap este a Cité sziget rakpartján egy, a menetiránnyal szemben parkoló gépkocsit észlelt, amelynek villogtak a vészjelzői.

Amikor a járőröző rendőrök igazoltatás céljából megközelítették a járművet,

az hirtelen elindult a rendőrök irányába, akik félreálltak, hogy ne gázolja el őket.

A gyilkosság helyszíne április 25-én Forrás: AFP/Ludovic Marin

Ezt követően az egyetlen olyan rendőr, akinél gépfegyver volt, tüzet nyitott a járműre, amely a Pont-Neuf híd irányába hajtott tovább. Az első vizsgálatok megállapították, hogy

az autó irányába lőtt tucatnyi töltényből öt vagy hat találta el a benne ülőket.

A járművet vezető 25 éves férfit a kormány mögött ülve holtan találták meg, 31 éves utasát pedig az autótól jobbra a földön, aki helyszínen meghalt. Mindkét férfi szerepelt a rendőrség nyilvántartásában kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt.

A hátsó ülésen ülő 42 éves utas megsebesült, de nincs életveszélyes állapotban. Neki nem volt korábban dolga a rendőrséggel - jelezte az ügyészség.

A vádhatóság két eljárást indított az ügyben.

Az elsőt hivatali személy elleni emberölési kísérlet gyanúja miatt annak megállapítására, hogy milyen körülmények között álltak ellen az igazoltatásnak a gépkocsiban ülők.

A másodikat pedig "nem szándékos halált okozó szándékos erőszak gyanúja" miatt annak tisztázására, hogy az utasokra célzó rendőr tényleg jogos önvédelemből lőtt-e.

A rendőri jegyzőkönyv szerint egy taxisofőr, aki szemtanúja volt a jelenetnek, "megerősítette, hogy jogos önvédelem történt".

A rendőr egy, a német hadseregtől vásárolt HKG36 típusú gépkarabélyt használt a fellépéskor, amelyet a párizsi rendőrség a 2015-ös iszlamista merényletsorozat után szerzett be. Eddig csak az elitalakulatok használtak ilyet. Az éjszakai járőröző csoport elsődleges feladata a Cité szigeten található épületegység védelme volt, amelyben egyebek között a párizsi prefektúra központja és az Igazságügyi Palota is található.