Az oroszok leállították a gázszállítást Lengyelországba

Vágólapra másolva!
Oroszország leállította a Jamal-szerződés keretében Lengyelországba irányuló gázszállításokat – számolt be róla a Reuters hírügynökség a Polsat News televíziós hírcsatorna és az Onet.pl online médium értesüléseire hivatkozva. A lengyelek a háború kezdete óta követelik a NATO beavatkozását, fegyvereket is szállítanak Ukrajnába, és nem hajlandóak arra, hogy rubelben számolják el a gázszállítást.
Vágólapra másolva!

Az ország legnagyobb olaj- és gázipari vállalata, a PGNiG SA, amely az idén lejáró hosszú távú szerződés keretében vásárol gázt a Gazpromtól, nem kívánt nyilatkozni az ügyben – közölte az ügynökség.

Pawel Majewski, a PGNiG SA elnök-vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, Lengyelország nem lát lehetőséget arra, hogy rubelben fizessen az orosz gázért.

Percről percre tudósításunk az orosz-ukrán háborúról itt olvasható.

Frissítés: Kedd este a lengyel állami földgázipari vállalat azt közölte, hogy az orosz Gazprom közép-európai idő szerint szerda 8.00 órától leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken. A lengyel cég bejelentette, hogy lépéseket fog tenni, hogy helyreálljon a Jamal-szerződés alapján biztosított orosz gázszállítás.

Frissítés 2: Oroszország elvileg Bulgária felé is leállítja a gázszállítást, de szerda kora reggelig még nem volt nyoma a bejelentett lépés végrehajtásának. Magyarországot nem érintik az intézkedések, a földgázszállítás zavartalan.