A drávaszögi magyarság a választáson bebizonyította, hogy az anyaország számíthat a határon túli magyarokra, ahogyan ők is számíthatnak a továbbiakban is az anyaország támogatására – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a horvátországi Bellyén.

A magyar diplomácia vezetője Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökével tárgyalt, majd a közös sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy az áprilisi országgyűlési választáson az embereknek a háború vagy a béke kérdésében kellett döntést hozniuk. Ezért fontos volt, hogy ezen nemzeti sorskérdés eldöntésében a nemzet minden tagja részt vegyen.

Ez a nemzeti, keresztény oldal számára természetes, a baloldal azonban elvitatja a határon túli magyarok szavazati jogát, és amennyiben győznek, azt minden bizonnyal el is vették volna - mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy a kormányzó pártszövetség rekordszámú szavazatot kapott, aminek nyomán rekordszámú képviselője is lesz az új parlamentben. Emellett a határon túli magyarok által leadott szavazatok száma minden korábbinál magasabb volt, ahogy a horvátországi magyarok is rekordszámban vettek részt a választáson. Tájékoztatása szerint az eszéki főkonzulátuson 390 levélszavazatot adtak le, ami duplája a négy évvel ezelőttinek.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormány folytatni fogja a horvátországi magyar közösség oktatási, kulturális és egyházi intézményeinek finanszírozását, három új magyar óvoda és egy kulturális központ épül a térségben, illetve fenntartják a magyar iskolák diákjainak ösztöndíjrendszerét.

Sikeresnek nevezte emellett a drávaszögi gazdaságfejlesztési programot, amelyből az itt élő magyarok és Horvátország egyaránt profitál. Mint magyarázta, eddig 791 vállalkozást támogattak összesen négymilliárd forinttal, és ennek nyomán 6,7 milliárd forintnyi beruházás jött létre. Jelenleg pedig folyamatban van újabb 84 kistermelő és mezőgazdasági vállalkozó 430 millió forintos támogatása, ami több mint 700 millió forintnyi beruházást indukál majd.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország és Horvátország kisebbségvédelmi együttműködése "példaként állítható az Európai Unión belül mindenki elé", ami lehetővé teszi, hogy "az időnként jelentkező nehéz kérdéseket is a kölcsönös tisztelet talaján állva, racionálisan meg tudjuk oldani".
Minél erősebb a szomszéd, annál jobban megy nekünk is– szögezte le összegzésképpen.

Jankovics Róbert, horvátországi magyar érdekképviseleti vezető megköszönte azt a támogatást, amelyet Magyarország a koronavírus-járvány alatt és a földrengések után nyújtott.

Úgy vélekedett, hogy soha ilyen egységes nem volt a magyar nemzet, mint most, s rámutatott, hogy a magyar kormány támogatási rendszere lehetővé tette, hogy a horvátországi magyarság erősebb és egységesebb legyen.

Szijjártó Péter és Jankovics Róbert sajtótájékoztatója alább tekinthető meg teljes egészében: