Szijjártó Péter: Az anyaország és a határon túli magyarság számíthat egymásra

Vágólapra másolva!
A drávaszögi magyarság a választáson bebizonyította, hogy az anyaország számíthat a határon túli magyarokra, ahogyan ők is számíthatnak a továbbiakban is az anyaország támogatására – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a horvátországi Bellyén.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökével tárgyalt, majd a közös sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy

- mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy a kormányzó pártszövetség rekordszámú szavazatot kapott, aminek nyomán rekordszámú képviselője is lesz az új parlamentben. Emellett a határon túli magyarok által leadott szavazatok száma minden korábbinál magasabb volt, ahogy a horvátországi magyarok is rekordszámban vettek részt a választáson. Tájékoztatása szerint

az eszéki főkonzulátuson 390 levélszavazatot adtak le, ami duplája a négy évvel ezelőttinek.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy

a kormány folytatni fogja a horvátországi magyar közösség oktatási, kulturális és egyházi intézményeinek finanszírozását, három új magyar óvoda és egy kulturális központ épül a térségben, illetve fenntartják a magyar iskolák diákjainak ösztöndíjrendszerét.

Sikeresnek nevezte emellett a drávaszögi gazdaságfejlesztési programot, amelyből az itt élő magyarok és Horvátország egyaránt profitál. Mint magyarázta,

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország és Horvátország kisebbségvédelmi együttműködése "példaként állítható az Európai Unión belül mindenki elé", ami lehetővé teszi, hogy "az időnként jelentkező nehéz kérdéseket is a kölcsönös tisztelet talaján állva, racionálisan meg tudjuk oldani".

– szögezte le összegzésképpen.

Jankovics Róbert, horvátországi magyar érdekképviseleti vezető megköszönte azt a támogatást, amelyet Magyarország a koronavírus-járvány alatt és a földrengések után nyújtott.

Úgy vélekedett, hogy

s rámutatott, hogy a magyar kormány támogatási rendszere lehetővé tette, hogy a horvátországi magyarság erősebb és egységesebb legyen.

Szijjártó Péter és Jankovics Róbert sajtótájékoztatója alább tekinthető meg teljes egészében: